Stoga Pluton nije samo „kozmički čistač“ koji će poput boga Šive zaplesati svoj kozmički ples kako bi uništio sve forme koje su izgubile svoj smisao, sve ono što koči razvoj, sve ono što ne podržava život i ljubav, nego je snažna regeneracijska sila u našem tijelu.

Čuvar same jezgre života

Zdravo tijelo može samo upravljati svojim sustavima, ima urođenu sposobnost da održi ravnotežu i kompenzira stres. Ti samoregulirajući mehanizmi kojima se tijelo održava su, primjerice, osjećaji gladi i žeđi, drhtavica kad nam je hladno.

Kad sustavno zanemarujemo signale tijela i tjeramo se preko granica, iscrpljujemo stresnim poslovima, suludom trkom za ciljevima koje plaćamo zdravljem, doveli smo se do situacije u kojoj nam samo duboka plutonovska preobrazba može pomoći. Pluton, kao čuvar same jezgre života, ponekad djeluje kao drastičan, ekstreman proces bolesti. Bolest kao put plutonovski je izazov koji zahtijeva mobilizaciju svih životnih resursa u obrani samog života kroz duboku unutrašnju transformaciju.

Svatko se može regenerirati

U mitološkoj priči Pluton je bog podzemnog svijeta, svijeta u koji odlaze sve duše nakon što završe svoj smrtni život. Bogatiji je od svoje braće Neptuna, vladara oceana, i Jupitera, vladara zemlje i neba, jer svaka duša koja je ikad živjela na svijetu sa svim svojim iskustvima i osjećajima na kraju završi u njegovom svijetu. Pluton se rijetko pojavljivao na zemlji, no jednom se prilikom zaljubio u djevicu Perzefonu i oteo je.

I nama se može dogoditi da nas duboko iskustvo ozbiljne bolesti – fizičke, psihičke ili emotivne – baci u podzemlje našeg postojanja, gdje se moramo suočiti s vlastitim nesvjesnim energijama i preobraziti se. Perzefona je postala moćna vladarica, ravnopravna partnerica i ljubljena Plutonova žena – mitološka priča ima sretan završetak. Poruka tog mita i energija moćnog planeta Plutona jest da se svatko može regenerirati.

Jeste li "plutonovac"?

Baš poput „neptunovaca“, postoje i „plutonovci“. Ako su vaše Sunce, Mjesec ili podznak u Škorpionu ili je planet Pluton posebno naglašen u vašem natalnom horoskopu, imate izraženu sposobnost regeneracije. To doslovno znači da se brzo i potpuno oporavljate od bolesti, operacija i svih tegoba ili nezgoda.

Postoji, također, senzibilitet prema onom nevidljivom, zanimanje i hrabrost da se zaroni ispod površine, u skrivene i neistražene razine postojanja. Zato su „plutonovci“ izvanredni psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri. Kad posegnemo za bilo kojom psihološkom knjigom ili tehnikom samopomoći, ušli smo u svijet Plutona!

Senzibilitet za bioenergiju

Tu je i poseban senzibilitet za bioenergiju i sve vrste energetskog rada na tijelu. Plutonovskim tehnikama pripadaju reiki, akupunktura i shiatsu masaža. U tradicijama joge i istočne medicine naglašeno je sagledavanje tijela ne samo u fizičkom smislu nego i u energetskom. Kundalini šakti moćna je životna energija latentno prisutna u dnu naše zdjelice, na početku kralježnice.

Mnoge prakse rade na buđenju kundalini šakti te njenom sustavnom podizanju kroz čakre, energetska središta tijela. To su tipične energije koje odgovaraju arhetipu Plutona: doprijeti do srži, do najvažnije, temeljne energije i upravljati njenim razvojem. Stoga uz arhetip Plutona u procesu iscjeljivanja možemo vježbati jogu ili primjenjivati neke druge tehnike balansiranja čakri.

Holistički pristup zdravlju danas nam daje brojne mogućnosti, ponovo nas upoznaje s drevnim tehnikama, a otkrića u području kvantne fizike mijenjaju naše poimanje postojanja. Astrologija nam potvrđuje da u sebi imamo na raspolaganju čudesne energije koje nas podržavaju u održavanju zdravlja, obnavljanju i postizanju cjelovitosti.

Neptun i Pluton - katalizatori promjene u nama