Tijekom praznika ukrašavamo domove, ulice sjaje i zrače posebnom čarolijom, a i priroda priprema svoje ukrase. Jedan od najljepših prirodnih ukrasa tijekom božićnih praznika svakako je Poinsettia - crvena božićna zvijezda. Ovo divno cvijeće većina nas unosi u dom prije Božića, a malo tko zna njegovu simboliku.

Božićna zvijezda potječe iz Meksika, a povezivali su je prvobitno s jednom legendom. Naime, jedna djevojka bila je pre siromašna da bi mogla kupiti poklon, a željela je donijeti poklon u crkvu, u čast Djevice Marije. Anđeo joj se obratio i rekao da umjesto toga skupi korov s puta. Kada je postavila korov ispred crkvenog oltara, niknuli su cvjetovi koji su se kasnije pretvorili u božićne zvijezde. Zvjezdasti oblik lišća simbolizirao je Betlehemsku zvijezdu (prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus), dok crvena boja simbolizira raspeće.

Božićna zvijezda najčešće je crvene boje, ali postoje i druge boje, poput bijelih, ružičastih i zelenih cvjetova. Bez obzira na boju, cvjetovi božićne zvijezde imaju slična značenja. Uglavnom, ovo cvijeće simbolizira uspjeh, dobro raspoloženje, pa čak i čistoću. Najčešće se poklanjaju u vrijeme praznika kao simbol uspjeha i sreće, a vjeruje se da ih treba poklanjati i osobama koje slave rođendan u prosincu.

Prema simbolici, božićna zvijezda donosi dobro raspoloženje, veselje, čistoću, ljubav i dobre želje. Preporuka je da držite božićnu zvijezdu u blizini božićne jelke i tako obogatite dekoraciju, ali i pojačate dobru energiju i radost u svom domu.

Osim za Božić i Novu godinu, ovaj cvijet je divno iskoristiti i za dekoraciju zimskih vjenčanja, jer crveno uvijek podsjeća na ljubav, a već smo napomenuli da je božićna zvijezda simbol sreće i uspjeha.

Potrebno ju je pažljivo zalijevati mlakom vodom otprilike svaki drugi dan ili onda kad je zemlja suha. Izbjegavajte vodene lokvice ispod teglice. Ako se korijen osuši, biljka u početku reagira odbacivanjem lišća.