Od polja do stola, od mora do tanjura, košnice na krovovima stambenih četvrti, vertikalni vrtovi... O tome kakvu hranu jedemo brinemo se sve više, a čini se da prema tome biramo i destinacije za odmor. Prema prognozama turističkih trendova za 2017. godinu, sve više se traže resorti i hoteli koji umjesto engleskih vrtova uzgajaju „jestive“ vrtove ili su smješteni uz kakav vinograd ili maslinik, jer – zašto bismo jeli iz zdjele, ako to možemo ubrati direktno sa stabla?
Na tom tragu, kod nas se ističe hotel Ražnjevića dvori u Polači, pokraj Zadra, koji okružuju voćnjaci, maslinici i vinogradi. To tradicionalno imanje na ekološki način proizvodi vlastito vino i maslinovo ulje kojima zaokružuju gastronomske okuse svoje kuhinje. Također, i mikrovrtovi su vrijedni pažnje. Bellevue hotel u Malom Lošinju krov je svog restorana pretvorio u aromatični vrt s biljnim začinima, gdje osoblje kuhinje bere bosiljak, ružmarin, kadulju i metvicu te njima obogaćuju okus ekološki uzgojenog povrća.