Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprezno s eteričnim uljima: Svi želimo mirisno rublje, ali ne i da se vaša sušilica zapali

Korištenje eteričnih ulja u sušilici rublja sve je popularniji način prirodnog aromatiziranja odjeće. Međutim, znate li da su brojna eterična ulja zapaljiva? Evo koja odabrati i kako ih koristiti da bi izbjegli nezgode...

 ručnici Izvor: Shutterstock

Što je najsigurniji odabir?

Ukapavanje eteričnih ulja u sušilicu rublja sve je popularniji način prirodnog parfimiranja odjeće i posteljine. No, eterična su ulja zapaljiva, pa treba provjeriti njihovo plamište (minimalna temperatura pri kojoj može planuti ulje koje je isparilo u zrak). Plamište eteričnog ulja mora biti više od temperature zagrijavanja sušilice, koja najčešće iznosi od 55 do 60 °C.

Kao najsigurniji odabir preporučuju se eterična ulja čije je plamište iznad 80 °C (npr. sandalovina, palmarosa, cedar), a treba izbjegavati ulja s nižim plamištem (otprilike 40 °C) poput citrusa, mente i eukaliptusa.

Vrlo je važno da eterično ulje koje se stavlja u sušilicu ima pouzdana jamstva kvalitete, kako bi i podaci o njegovu plamištu bili vjerodostojni. Odabrano ulje treba koristiti u vrlo malim količinama, ne više od dvije do tri kapi. Najbolje je nakapati ulje na takozvanu lopticu ili kuglicu za sušenje, a ne izravno u stroj.

Najnovije