Radosne trenutke u prirodi često nam pokvare komarci. Ne znam jeste li znali da u svijetu postoji oko 3300 vrsta komaraca, od kojih 50-ak nastanjuje naše prostore. Komarci, kao i ostali insekti, žive u svijetu mirisa koje registriraju ticalima. Prema izgledu ticala uočava se razlika u spolu komarca. Kod mužjaka se sve vrste mirisnih osjetila nalaze samo na ticalima, dok su kod ženki ona relativno ravnomjerno raspoređena duž cijele površine. Komarci se uvijek kreću prema mirisima koji su im ugodni i takve mirise zovemo atraktanti. S druge strane, postoje mirisi koji im ne odgovaraju, pa ih komarci izbjegavaju, a zovemo ih repelenti.

Repelenti su sredstva koja nanosimo na kožu ili odjeću, koristimo ih u prirodi i okruženju u kojem boravimo, a služe za odbijanje komaraca, ali i ostalih insekata. Neki od odličnih prirodnih repelenata koji imaju ugodan miris su citrusni mirisi eteričnog ulja lavande, limunske trave, mente, limunskog eukaliptusa ili orijentalni miris kajeputa i niaulija koji mogu biti otopljeni u bademovu ulju, pa takav preparat istodobno štiti i njeguje kožu te se brzo upija. Tako dobivamo prirodni repelent koji je u potpunosti neškodljiv jer ne sadrži parabene, silikone, umjetne boje i mirise.

5 NAJBOLJIH ETERIČNIH ULJA S REPELENTNIM DJELOVANJEM

1. Eterično ulje limunske trave
Jedan od najpoznatijih repelenata je limunska trava, koja se oduvijek koristila za zaštitu od insekata. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za prevenciju uboda.

2. Eterično ulje geranija
Ovo eterično ulje cvjetne note također ima snažno repelentno djelovanje, a popularno je zbog divnog mirisa koji ne podsjeća na tipično sredstvo protiv komaraca. Uz komarce, odbija i muhe i krpelje, što dodatno uljepšava boravak na otvorenom.

3. Eterično ulje lavande
Eterično ulje lavande sadrži spoj linalol koji dokazano odbija komarce. Uz to, zbog umirujućeg i antiseptičkog djelovanja idealno je i za liječenje uboda insekata. Može se nanositi izravno na kožu za razliku od ostalih eteričnih ulja. Na mjesto uboda nanesite jednu kap eteričnog ulja lavande i utrljajte. Nakon što se ulje upije u kožu postupak možete ponoviti do pet puta. Za osjetljivu kožu, eterično ulje lavande pomiješajte s malo baznog ulja.

4. Eterično ulje limunskog eukaliptusa
Sličnog djelovanja kao limunska trava, ovo eterično ulje odbija komarce svježim limunastim mirisom, a njegova antibakterijska svojstva dodatna su prednost.

5. Eterično ulje paprene metvice
Ovo osvježavajuće eterično ulje ima mnoge korisne efekte, a jedan od njih je i zaštita od komaraca i ostalih insekata. Izvrsno je u kombinaciji s eteričnim uljem limuna, a uz zaštitna svojstva donosi i pravo ljetno osvježenje.