Jedna studija među ženama koje pate od PMS-a provedena je tako da je jedna skupina podvrgnuta pravoj refleksološkoj masaži, a druga placebo-masaži (u kojoj su namjerno izbjegavali refleksološke točke). Skupina koja je podvrgnuta pravoj masaži mnogo se brže oporavila od skupine s lažnom masažom. Opisanu vježbu izvodite svaki dan u tjednu prije mjesečnice.

1. Udobno sjednite tako da bez problema možete dohvatiti stopala. Skinite cipele i čarape. Oba stopala opustite mičući prstima i svjesno dopustite da napetost nestane iz njih. Donjim dijelom dlana masirajte središnji dio stopala, odmah ispod prstiju.

2. Pronađite refleksološke točke za gušteraču, koje pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi, a nalaze se na unutarnjem rubu stopala desne noge i na pola središnje osi lijevog stopala (v. sliku). To područje masirajte rubom palca.

3. Palcem izmasirajte i refleksološke točke bubrega, koje su otprilike na sredini obaju stopala, u samome njihovu središtu. To će vam pomoći protiv zadržavanja vode i nadutosti.

4. Masiranje refleksoloških točaka nadbubrežnih žlijezda pomaže uravnotežiti minerale, obnavlja zalihe energije te oslobađa prirodni kortizol koji smanjuje otečenost (što je dobro ako su vam dojke osjetljive ili imate grčeve). Vrhom palca pritisnite točku na unutarnjem dijelu obaju stopala, malo iznad sredine i centimetar od samog ruba stopala.

5. Protiv glavobolja i razdražljivosti pomaže masaža obaju nožnih palaca. Pritom ih nježno izvlačite i rastežite.

Refleksologijom protiv PMS-a
Iz knjige 'Prirodno zdravlje žena' 

Uspješnica Prirodno zdravlje žena, koju je prevela Ana Babić, neprocjenjivo je vrijedan ilustrirani izvor podataka za žene svih dobi. Iznimno jasno i razumljivo pokazuje na koji način svatko s pomoću prehrane i prirodnih tretmana može spriječiti zdravstvene probleme, prevladati bolesti i zadržati optimalno zdravlje.

Prirodno zdravlje žena
Školska knjiga Knjigu 'Prirodno zdravlje žena' izdala je Školska knjiga