Promjene u organizmu, ali i na tijelu svake žene neminovne su. Jedna od možda najvećih promjena je i ulazak u menopauzu, a razdoblje u kojem se ta promjena događa naziva se perimenopauza. Kako znati ulazite li u menopauzu, što očekivati te kako si pomoći na prirodan način, saznajte čitajući ovaj članak.

Što je perimenopauza i kada se javlja?
Menopauza je normalna fiziološka pojava te se javlja oko 50. godine života, a 5-10 godina prije toga traje razdoblje perimenopauze. Za vrijeme reproduktivne dobi, jajne stanice se „troše“ te je s godinama broj kvalitetnih jajnih stanica sve manji, dolazi do promjene u proizvodnji ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, a neravnoteža tih hormona dovodi do različitih promjena u organizmu žena.

Neki od znakova da ste ušli u razdoblje perimenopauze su:

• Nepravilni menstrualni ciklusi
• Izraženiji predmenstrualni sindrom (PMS)
• Valunzi (valovi vrućine) i noćno znojenje
• Vaginalna suhoća i slabljenje libido
• Povećanje tjelesne mase
• Umor i promjene raspoloženja
• Glavobolje i migrene
• Promjene na koži i kosi

Može li nam priroda pomoći?
Za ublažavanje (peri)menopauzalnih simptoma često se koristi hormonska nadomjesna terapija, međutim ona sa sobom nosi određene rizike te dugoročno i nije najbolje rješenje ovog problema. Stoga se za rješenje simptoma menopauze sve češće spominju prirodna alternativna rješenja, a među njima se ističe biljka maca.

Maca je povrće iz porodice krstašica porijeklom iz dalekog Perua. Raste na andskim visoravnima na 3700 – 4300 m nadmorske visine te je jedna od rijetkih biljaka koje mogu opstati na tako visokim nadmorskim visinama. Tajna visoke otpornosti je u podzemnom korijenu, hipokotilu, koji biljci služi za pohrani hranjivih sastojaka. Hipokotilni gomolj se javlja u različitim fenotipovima, a komercijalno se uzgajaju u 3 boje: žutoj (zlatnoj), crvenoj i crnoj. Među različito obojenim gomoljima, u prosjeku je oko 60 % žutih, 25 % crvenih i 15 % crnih.

Maca sadrži različite skupina biološki aktivnih spojeva, a neki od njih su macamidi i macaeni, spojevi specifični za macu, alkaloidi, fitosteroli, antocijanidini te vitamini i minerali. Maca obiluje složenim ugljikohidratom škrobom, stoga ju je radi bolje probavljivosti i okusa potrebno termički obraditi. Bioandina Maca se podvrgava procesu želatinizacije kojom se pomoću visoke temperature i tlaka potiče želatinizacija škroba. Želatinizacijom se povećava broj sekundarnih metabolita mace, pa zato takvu macu zovemo „aktiviranom“.

Bioandina Premium MIX kapsule sadrže aktivirani ekstrakt (15:1) žute, crvene i crne mace. Količina aktiviranog ekstrakta u preporučenoj dnevnoj dozi od 2 kapsule je jednaka količini od 7000 mg sirovog praha. Djeluje blago na balans cijelog organizma tako što doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti, a osim toga doprinosi i zdravlju reproduktivnog sustava.

Bioandina Premium MIX maca se najčešće koristi kod idućih stanja:

- Perimenopauza, menopauza, postmenopauza
- Blaga hormonska neravnoteža
- Neredovite i bolne menstruacije kod adolescentica
- Pubertetske akne
- Neredoviti menstrualni ciklusi: amenoreja/dismenoreja
- Dominacija estrogena
- Umor, stres

Maca
Bioandina