Većini žena najvažnije i najdraže vježbe su one za noge i stražnjicu kojima se ujedno posvećuje i najviše pažnje. Iako vježbama za noge angažiramo glavne i velike skupine mišića našeg tijela, ujedno pomažemo u poboljšavanju performansi za zdrave obrasce kretanja u svakodnevnom životu. Uz leđa, noge su produžetak našeg kralježničkog stupa i uzemljenje s tlom, odnosno podlogom. Kako se na donjem dijelu tijela uz gluteus nalaze naši „najveći” mišići – donji ekstremiteti - njihovim angažiranjem i jačanjem kroz aktivaciju pokrećemo rad srca, puls, a time i ubrzavamo metabolizam te djelujemo na sagorijevanje masti i oblikovanje mišića. Primjenom funkcionalnih vježbi poput iskoraka i čučnja djelujemo dodatno na stabilnost corea, koljena i skočnog zgloba. Kako navedenim vježbama djelujemo na jačanje i oblikovanje velikih skupina mišića koji se nalaze na donjim ekstremitetima, povećava se potreba za energijom i sagorijevanjem kalorija za navedeni rad. Istraživanja su dokazala da treningom snage za noge djelujemo više na održavanju i ubrzavanju metabolizma nego kod kardio vježbi. Zdrava leđa ne postoje bez jakog glutealnog mišića i mišića nogu.

Budući da vježbe za gluteus i noge znaju biti izazovne, evo i nekih razloga koji će vas možda motivirati da se posvetite vježbama koje donosimo.

Jačanjem mišića nogu i 'sjedećih' mišića:
- ubrzavamo metabolizam i pospješujemo sagorijevanje kalorija;
- vježbamo rad srčanog mišića jer je potrebno više kisika i goriva za rad tako velike skupine mišića koji su udaljeni od centralnog dijela tijela, odnosno srca, pa ono mora raditi više i jače kako bi pumpalo krv koja bi onda došla do svih krajnjih dijelova;
- vježbanjem snage velikih mišićnih grupa tijelo oslobađa testosterone i hormone rasta, što dodatno pomaže u oporavku i izgradnji mišića, kao i boljem radu cjelokupnog metabolizma;
- kardio vježbama angažiramo mišiće nogu, ali one nikako ne mogu zamijeniti uključivanje vježbi za noge. Vježbama snage fokusiramo se na drugi tip mišićnih vlakana (tip II), a na kardio vježbama aktiviramo mišićna vlakna koja su napravljena za izdržljivost (tip I);
- jake noge olakšavaju svakodnevne aktivnosti poput hodanja uz ili niz stepenice, stajanja, ustajanja, trčanja, djeluju na poboljšanje ravnoteže i bolju stabilizaciju.

1. Iskorak
Zauzmemo položaj iskoraka tako što jednom nogom zakoračimo naprijed, a druga je odostraga, u ravni s kukom, s petom podignutom od podloge. Ruke su opružene u predručenju, trbuh stegnut, leđa uspravna. Udahnemo, s izdisajem spuštamo koljeno prema podlozi, a koljenom noge koja je postavljena naprijed ne prelazimo preko prstiju stopala iste noge. Pazimo da je pomicanje tijela vertikalno. Ponovimo 8 - 12 puta u ritmu daha. Djelujemo na jačanje bedrenog mišića i mišića zdjeličnog dna.

undefined
Stefan Stojanović 

vježba 2.png
Stefan Stojanović 

2. Široki čučanj
Zauzmemo položaj širokog čučnja (stopala su postavljena šire od ramena i kukova). Ruke su opružene u stranu u uzručenju (u liniji s ramenima, paralelne s podlogom). Udahnemo, s izdisajem se spuštamo u duboki čučanj, vodeći računa da stražnjica ne prelazi liniju kukova, a koljena prste stopala (prilikom savijanja). Ponavljamo 12 - 15 puta. Pokret se izvodi iz kuka, ne iz leđa! Djelujemo na jačanje mišića nogu, stražnjice i corea.

vjež 3.jpg
Stefan Stojanović 

vježbe 4.jpg
Stefan Stojanović 

3. Vježba za glutealni dio prednje noge
Stanemo u raskoračni stav kao u prvoj vježbi (ako ima potrebe, udaljite stopala jedno od drugog). S izdisajem savijamo koljeno prednje noge, gurajući ga naprijed, istodobno spuštajući opružene ruke, a noga koja je u zanoženju sve vrijeme ostaje opružena. Kroz udisaj opružamo koljeno prednje noge, istodobno zatežući prednji bedreni mišić i dovodimo opružene ruke do uručenja. Ponavljamo 12 - 15 puta, pazeći da nam amplituda pokreta bude što veća. Djelujemo na jačanje glutealnog mišića prednje noge.

undefined
Stefan Stojanović 

vježba nastavak.jpg
Stefan Stojanović 

4. Dijagonalni iskorak
U položaju smo iskoraka, ali sa zanožnom nogom dijagonalno postavljenom (u liniji sa suprotnim kukom). Ruke su na struku. Leđa ravna i trbuh stegnut. S izdisajem se spuštamo koljenom zanožne noge nadolje, a s udisajem se podižemo. Ponavljamo 8 - 12 puta u ritmu disanja. Djelujemo na oblikovanje bedrenog mišića.

vježba 1.jpg
Stefan Stojanović 

čučanj.jpg
Stefan Stojanović 

5. Vježbe za gluteus
Zauzmemo položaj kao na fotografiji, tzv. položaj kutije. Dlanovi su postavljeni ispod ramena, a koljena ispod kukova. S udisajem podižemo s podloge jednu nogu, savijenu u koljenu, zadržavajući tijelo i dalje u pravilnom položaju boksa. Bedro podignute noge neka bude paralelno s podlogom, a stopalo u fleksiji, odnosno prste stopala trebali bismo vući prema sebi, a petu prema stropu. Ponovimo 12 - 15 puta, vodeći računa da u podignutom položaju dodatno stegnemo glutealni mišić kako bi bio što aktivniji. Djelujemo na njegovo oblikovanje. Trbuh je sve vrijeme zategnut, leđa ravna i opterećenje jednako raspoređeno na dlanovima i koljenu noge na koju se oslanjamo.

gluteus.jpg
Stefan Stojanović 

gluteus 2.jpg
Stefan Stojanović