Današnji većinom sjedilački način života i nedovoljno kretanje definitivno ne pomažu u pravilnom razvoju mišića tijela, pa tako i kukova. Kao rezultat toga, javlja se manja mobilnost, bol i zategnutost u tim dijelovima tijela.

Jedan od znakova uz pomoć kojeg možete primijetiti ukočenost i nedovoljnu fleksibilnost kukova su zvukovi 'krckanja' koji prate pokrete poput savijanja i pružanja noge. “Kada se naš slabinski mišić – na što većina ljudi misli kada spomene fleksor kuka – postane ukočen jer ga ne koristi redovito kroz cijeli raspon pokreta, stvara se taj zvuk 'pucketanja',” za Well + Good objasnila je Carolyn Lyons, osobna trenerica i osnivačica Wild Girl Wellnessa.

Lyons je također naglasila i značajne posljedice koje mogu proizaći iz toga poput nestabilnosti zdjelice koja može dovesti do neravnoteže u samom držanju cjelokupnog tijela. No dobra vijest je da postoji način kako da to spriječite uz pomoć dvije jednostavne vježbe:

1. Sjedeći pregib iz kuka s ravnom nogom

Sjednite na pod i ispružite noge ispred tijela. Postavite uteg ili neki sličan predmet (npr. malu bocu vode) na pod između listova. Postavite desnu ruku na pod između nogu, a lijevu ruku na pod s vanjske strane lijeve noge. Držeći noge ispravljene, podignite lijevu nogu prema gore i preko predmeta spustite pored desne, lagano njome lupkajući po podu, a zatim se vratite u početni položaj. Ciljajte 5-10 ponavljanja, a zatim promijenite stranu.

“Ova vježba savijanja kuka uvijek se može otežati podizanjem visine stvari preko koje podižete nogu ili sjedeći uza zid, što vam neće dopustiti da se nagnete unatrag”, pojašnjava Lyons.

2. Kružni krugovi bokova s ravnim nogama

Lezite na leđa s ispravljenim nogama i savijenim rukama i rukama položenim iza glave. Podignite lijevu nogu ravno u zrak, formirajući pravi kut u odnosu na tijelo. Koristeći mišiće kuka, nacrtajte 5-10 malih krugova u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu u zraku (održavajući leđa ravnima na podu i ograničavajući kretanje tijela). Kada završite, promijenite noge i ponovite.

“Obje se vježbe mogu raditi dva do tri puta tjedno,” kaže Lyons.

Ne samo da će vam ove vježbe snage i fleksibilnosti pomoći u ublažavanju zategnutosti i škripanja kuka, već prema istraživanja, mogu i poboljšati vaše trčanje i skakanje. Za još veću korist, tijekom dana na poslu svakako napravite kratku pauze za stajanje i brzo hodanje. Vaši će vam kukovi biti zahvalni. 

@wildgirlwellness#hipflexors always out here trying to ruin all the fun #hipmobilitywork#warmuptime♬ Coming In Hot - Andy Mineo & Lecrae