Prvotno je bitno utvrditi stanje same biljke. Suhi ili uveli listovi mogu biti i dio prirodnog procesa pa se valja dobro informirati o životnom ciklusu i generalnim promjenama kroz koje unutar njega prolazi. Suhi listovi nisu nužno znak umiranja biljke. Važno je provjeriti u kojem stanju su korijen i stabljike. Imaju li fleksibilnost, a peteljke su zelenkaste tada ćete biljku biti u prilici spasiti i to je dobar znak kako joj trenutno nešto nedostaje.

Potom je potrebno ukloniti mrtve dijelove stabljike i korijena, kako bi se biljka oslonila na živuću energiju. Obrežite mrtve listove, a stabljike sve dok ne dođete do zelene boje ili barem naznaka iste jer nova stabljika izrasti će iz obrezane. Ako primijetite izrazitu suhoću, pronađite mjesto na kojemu možete postići višu razinu vlage. Kupaonica često može biti dobar izbor. Listove očistite vlažnom spužvicom. Zapamtite kako, premda je biljka žedna, nije dobro pretjerivati odmah s količinom tekućine koju joj pružate. Donosimo vam radije nekoliko recepata za način hranjenja biljke i poboljšanja njezina općeg stanja.

Za pomoć biljkama koje su izgubile snagu korijena, korisno je koristiti koru od banane, bogatu kalijem, zahvaljujući kojemu se povećava otpornost na bolesti. Recept je jednostavan, usitnite koru kako bi se brže osušila, ali možete ju koristiti i dok je još svježa. Zakopajte zatim komadiće u blizini samog korijena te ih pokrijte slojem zemlje kako bi se spriječilo isušivanje i kako bi se hranjive tvari iz kore mogle polako otpuštati u tlo. Ne zaboravite redovito zalijevati biljku jer time ujedno potičete razgradnju kore i oslobađanje hranjivih tvari u tlo.

Želite li biljkama poboljšati rast, ujedno ih nahraniti i otkloniti suho stanje te im povratiti prirodni stan rješenje se nalazi u – kvascu – koji sadrži mikroorganizme potrebe za poticanje razgradnje organskih tvari u tlu. Za otopinu kojom ćete zaliti biljku dovoljno je pomiješati suhi kvasac s vodom, a najbolji je omjer jedna jušna žlica na litru vode. Dodatno, možete u jednoj litri tople vode umiješati jednu jušnu žlicu suhog kvasca te jednu žličicu šećera te ostaviti otopinu po strani prije korištenja do dva sata. Šećer naime potiče brže i efektnije djelovanje kvasca.

Ovi jednostavni trikovi pomoći će vašim najdražim biljkama oporaviti se tijekom ovih promjenjivih vremenskih perioda. Pazite svakako i na količinu svjetla kojim su biljke obasjane. Nekima je potrebno stanje mirovanja i blagih sunčevih zraka, kako bi se oporavile.