Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paulovnija - drvo koje može spasiti svijet

Paulovnija, drvo koje se u Japanu tradicionalno sadi po rođenju ženskog djeteta, najbrže je rastuće drvo na svijetu koje može apsorbirati deset puta više CO2 od ostalog drveća, ali i „proizvesti“ isto toliko više kisika. Sadnice ...

 drvo Izvor: Profimedia

Njegove sadnice, koje će se već za godinu dana pretvoriti u drvo visine šest metara, od prošle je godine moguće nabaviti i u Hrvatskoj, od licenciranog uzgajivača, bilo kao ogrjev za potrebe grijanja, bilo za sanaciju klizišta ili samo kao ukras.

Na www.paulovnija.hr može se doznati sve o ovom drvetu koje i kod nas postaje sve traženije u proizvodnji namještaja i papira, ali i kao biološko gorivo. Zahvaljujući ovoj nevjerojatnoj biljci, čije će mladice ponovo nicati nakon svake sječe i brzo se ponovo pretvarati u drvo, moguće je smanjiti sječu preostalih nam šuma kojima su potrebna desetljeća za obnovu.

Kućanstvo koje godišnje potroši oko 15 četvornih metara drva može na površini od tisuću do tisuću i pol četvornih metara zemlje posaditi oko 200 stabala, koja će nakon samo tri godine biti spremna za sječu i koja će tom kućanstvu u narednih 30 godina osiguravati stalan ogrjev.

Zahvaljujući dubokom korijenju, paulovnija nakon sječe raste još brže. „Mnogi od nas imaju neki komad zemlje koji stoji zapušten i neiskorišten i zaista je šteta da se ne oplemeni paulovnijom, biljkom idealnom za vikend-vrtlare i šumare jer ne traži puno brige“, poručuju hrvatski proizvođači paulovnije kod kojih se cijena jedne sadnice kreće oko 25 kuna.

Najnovije