MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O GUBITKU I BACANJU HRANE: Donosimo savjete kako kupovati i jesti svjesno

Prema Rezoluciji koju je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila 19. prosinca 2019. godine, 29. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane

Pexels

U svijetu se godišnje baci milijardu tona hrane. U Hrvatskoj postoje procjene da se baci 75 kg godišnje po osobi od kojih 11% otpada na nejestivi dio namirnice. Ostatak odlazi na preveliku količinu skuhane hrane i hranu kojoj je istekao rok trajanja. Što možemo napraviti kao pojedinac? Kupovati i pripremati hranu s više svjesnosti o količini i potrebi.

Kada kupujemo hranu s više svijesti:

  • odlazimo u trgovinu s popisom 
  • znamo što imamo u hladnjaku, smočnicu ne natrpavamo nepotrebnim stvarima
  • tijekom kupovine prepoznajemo žudnje koje nam se javljaju u tijelu i ne stavljamo tu hranu u košaricu i gomilamo je
  • ne prepuštano se impulzivnoj kupnji
  • ako ste pročitali recept koji vam se učinio zanimljivim i poželjeli ste ga napraviti, napravite popis svih potrebnih namirnica (u suprotnom ćete najvjerojatnije kupiti samo dio i na koncu ih baciti)

Svjesnost nam u život unosi velike dobrobiti. Svjesnost o gubitku i bacanju hrane s jedne strane ostavlja nam novac u novčaniku, s druge strane prestaje se javljati onaj loš osjećaj kada bacamo hranu.

Važna je i svjesnost kada jedemo - prisutni smo s okusima, mirisima, senzacijama u tijelu. Treniramo sebe usporiti i osjetiti. Doživjeti senzaciju, mirisa i okusa. Započnite malim koracima, pomoći vam može Slatka meditacija

Slatka meditacija  Youtube