Svadhisthana: Čakra manifestacije

Uz prvu čakru - Muladharu - ova je, prema jogijskoj tradiciji druga najvažnija čakra. Smještena  ispod pupka a iznad pubične kosti, svadhisthana ili sakralna čakra pruža nam stabilnost na svim razinama i posreduje između tijela i uma, senzacija i emocija.

Iz ove čakre doživljavamo svijet oko sebe. To je čakra manifestacije, ona je centar ravnoteže i balansa, daje tečnost i draž vašim aktivnostima (pokret, ples). Povezana je s energijom Mjeseca, emocijama, odnosima, seksualnošću i tjelesnim tekućinama. Simbolizira kreativnost, umjetnost, stvaranje, volju, toplinu, imunitet.

Spremište zadovoljstava i trauma

Svadhisthana, ujedno, predstavlja odnos koji imate sami sa sobom, a poglavito sa svojim unutarnjim djetetom i divljom ženom, tj. divljim muškarcem u sebi. 

Predstavlja i vaše ciljeve, želje, strasti, te nesvjesne želje vezane uz seksualnost. Spremište je zadovoljstava, ali i trauma i boli.

Dar ove čakre jest da kroz nju osjećate, želite, kreirate te se povezujete s drugim bićima. Uči vas kako imati odgovorne, kvalitetne i duboke odnose s drugim ljudima, a posebno s partnerom.

Upravlja energijom kreativnosti, užitka, seksa, kontrole i morala, vlada snovima i maštom te predstavlja bazu individualnog ljudskog postojanja, mjesto gdje su pohranjena sva prošla iskustva i mentalne impresije.

Kako izbalansirati prvu čakru

Simptomi neuravnotežene čakre

U tijelu, ovaj je energetski centar povezan sa sakrumom (centralni dio zdjelice), bubrezima, mjehurom, reproduktivnim žlijezdama i organima.

Ako ste nepovezani sa svadhisthanom, emocionalno možete imati problema s: ljubomorom, posesivnošću, osjećajem krivnje, ulaziš u površne odnose i imaš nisko samopoštovanje I nedostatak ljubavi prema sebi.

Ako ste nepovezani sa svadhisthanom, na fizičkom planu možete imati problema s: bol donjih leđa, neredovite i bolne menstruacije, problem s plodnošću, disbalans tjelesnih tekućina, problem s bubrezima, artritis, emocionalna preosjetljivost, strah od odnosa, frigidnost.

Test: Je li blokirana vaša druga čakra?

Kako aktivirati i izbalansirati drugu čakru

Kroz ovu čakru se povezujete s elementom vode i aspektom toka, promjene, seksualnosti, kreacije. A s praksom i radom na sakralnoj čakri budite: empatiju, darežljivost, ljubaznost, strast, prirođenu senzualnost, pravu intimnost, gradite osnažujuće odnose… Evo što vam sve može pomoći u aktivaciji i balansiranju svadhisthana čakre:

Afirmacija za balansiranje druge čakre: Ja osjećam

Zvučna vibracija za balansiranje druge čakre: VAM

Boja za balansiranje druge čakre: narančasta

Osjetilo povezano s drugom čakrom: okus

Planet koji vlada drugom čakrom: Jupiter

Oblik povezan s drugom čakrom: kugla

Životinje povezane s drugom čakrom: krokodil, riba

Kristali za balansiranje druge čakre: koralj, granat, mjesečev kamen, biser, akvamarin, karneol

Hrana za balansiranje druge čakre: od voća: jabuke, kruške, breskve, marelice, dinje, mango, naranče, šipak, jagode, grožđice, smokve, a od povrća: zelena salata, špinat, krastavci, rajčica

Element povezan s drugom čakrom: Voda

Aktivnosti za balansiranje druge čakre:

  • Tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost o tijelu (Kundalini joga).
  • Boravak u prirodi, hodanje po rosi, kupke, plivanje, boravak u blizini vode i mora
  • Vježbanje mulabandhe: aktiviranje energetskog lokota koji uključuje kontrakcije mišića perineuma ili dna zdjelice, te uvlačenje trbuha prema kralježnici
  • Joga asane kao što su: most, riba, mala boginja, Sat kriya (Kundalini joga).

Eterična ulja koja balansiraju drugu čakru: tamjan, patchouli, jasmin, muškatna kadulja, mažuran

Meditacija na element vode

Priredite mali oltar koji ćete ukrasiti predmetima koji vas asociraju s elementom vode (npr. plava tkanina, školjke, kamenčići, koralji, plavi kristali, posuda s vodom, slike morskog svijeta, riba, valova). Potom si napravite lijepu, opuštajuću kupku ili se otuširajte, pa popijte čašu vode.

Sjednite na pod na jastučić ili na stolac ispred svog oltara. Položite dlanove, okrenute prema gore, na koljena i napravi Varun mudru (spojite jagodicu palca s jagodicom malog prsta na oba dlana). Fiksirajte pogled se na neki predmet na oltaru i gledajte u njega dok 10 puta duboko udišete kroz nos.

Zatvorite oči i zamislite neko tijelo vode kako teče (npr. potok, rijeka, more, ocean, slap) i osjetite njegovu snagu pročišćenja i slobodnog kretanja usprkos preprekama. Osjetite sebe fluidnim poput vode, postanite taj potok, rijeka... Tecite graciozno i s lakoćom.

Kako u sebi sve više budete osjećali tu divnu protočnost, u sebi izrecite sljedeće afirmacije:

Prihvaćam i prigrljujem promjenu.
Sposoban sam ići s tijekom promjena u svom životu i nositi se s njim.
Sposoban sam doseći svoje snove.
Spreman sam otpustiti nezdrave i neželjene misli.
Senzitivan sam i sposoban izraziti to.
Sposoban sam otpustiti svaku krivnju i frustraciju.
Slobodan sam biti sretan i izraziti svoje emocije.

Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite i opustite se. Polako izađite iz ovog meditativnog prostora kojeg ste stvorili i otvorite oči. Osjetite se lakše i rasterećenije, pročišćeno.

Ponovite ovu meditaciju kad god osjećate da je neka emocija u vama "zapela", kad vam treba čišćenje i otpuštanje neke emocije, situacije, osobe...

Više o autorici Jagdeesh Kaur, certificiranoj učiteljici kundalini joge i Shakti plesa doznajte na Soul Temple.