Što je instinkt ili osjećaj u želucu?

Instinkt je fizička reakcija koju imate na svijet oko sebe i iznutra. Kada osjetite preplavljujuć "osjećaj u želucu", vaše tijelo izvršava iskonski odgovor na podsvjesne informacije. Krajnja svrha vašeg instinkta je zaštititi vas. Kako je vaš instinkt najdrevnije i iskonsko “šesto čulo“ koje imate, na njega se možete najviše osloniti.

Jedan od primjera vašeg instinkta bio bi odlučiti izbjegavati hodati cestom noću jer se nešto “doima krivo“. Taj osjećaj je vaš instinkt koji vas upozorava da se sprema opasnost. Tada možete nazrijeti zastrašujuću bandu muškaraca niz ulicu dok žurite - vaš vas je instinkt upravo spasio od potencijalne pljačke, premlaćivanja, silovanja ili još goreg.

Kako djeluje instinkt?

Jednostavno rečeno, vaše je tijelo poput televizijskog zaslona na kojem vaša podsvijest (radio valovi) prenosi svoje informacije. Kad možete naučiti čitati svoje tijelo, možete naučiti precizno se prilagoditi svom instinktu.

Mi ljudi volimo vjerovati da smo drugačiji od životinja. Da, možda smo sofisticiraniji. Ali u svojoj srži i dalje smo životinje - ljudske životinje. Naši iskonski impulsi i evolucijsko podrijetlo ne nestaju samo zato što svako jutro sjedimo i čitamo novine ili brišemo stražnjicu toaletnim papirom s mirisom lavande.

Kao što je primijetio antropolog Clifford Geertz: "...čovjek je životinja ovješena u mreže od značaja koje je sam ispleo."

Umjesto da iskreno sagledamo činjenicu da smo samo zaista napredne životinje, zašto to ne bismo prigrlili? Poštujući mudrost podsvjesnog uma i njezin utjecaj na tijelo kako bi proizveo instinkt možemo se spasiti od puno patnje.

Koja je razlika između osjećaja u želucu i intuicije?

Osjećaj u želucu i intuicija često se koriste kao sinonimi. I da, oni su međusobno povezani. Ali nisu posve isti. U čemu je razlika?

Jednostavno rečeno, instinkt u želucu vaša je iskonska mudrost. Intuicija je vaša duhovna mudrost. Oboje nam trebaju ako želimo ići duhovnim putovima hrabro i inteligentno.

Intuicija je vrlo cerebralna - to je smiren i jasan osjećaj "znanja". S druge strane, instinkt u želucu vrlo je visceralan i fizički - osjećate ga u tijelu.

Intuicija se može izraziti fizički, a instinkt intuitivnim znanjem. Ali općenito, oboje su jasno uočljivi, i zapanjujuće se razlikuju.

Također, instinkt je puno emocionalniji i reaktivniji (jer je povezan s iskonskim mozgom), dok je intuicija neutralnija i mirnija.

Primjeri instinkta

Neki to nazivaju "predosjećajem", drugi "slutnjom", ali u ovom ćemo ga članku nazivati  instinktom ili osjećajem u želucu. Evo nekoliko primjera preuzetih iz životinjskog carstva i ljudskog (životinjskog) ponašanja instinkta:

• Stado zebri osjeća opasnost dok pase. Ne mogu vidjeti lavove kako vrebaju okolnu savanu, ali nešto je izrazito "čudno". Jedna zebra zacvili i stado počne energično galopirati.

• Krdo slonova vijuga pustinjama u potrazi za vodom. Instinktivno znaju u kojem se smjeru kretati kako bi pronašli svoju hranu.

• Mačka sjedi na rubu trokatnice i želi pronaći put prema dolje. Prišulja se do ruba i zagleda se u zemlju očito spremajući se da skoči - ali onda se predomisli. Spusti se na krov prvog kata, a zatim napravi skok, očito svjesna na instinktivnoj razini da bi je skok s veće udaljenosti ozlijedio.

• U baru vam priđe osoba koja želi koketirati s vama. Počnete uzvraćati, ali nešto ne djeluje kako treba. Osjećate grabežljivu osobinu ove osobe. Ne vjerujete joj. Ispričate se i odete.

• Dva planinara se izgube na stazi u planinama. Bez kompasa ili bilo kakvog načina za određivanje smjera natrag do kampa, tiho sjede i uživaju u okolnim stablima. Iznenada jedan od njih pokazuje prema zapadu, "Imam osjećaj da je to put natrag!" Sat vremena kasnije vrate se u matičnu bazu.

• Vozite autocestom noću. Odjednom vas sustigne osjećaj da odmah promijenite traku. Pokoravate se osjećaju i nekoliko sekundi kasnije izbjegnete veliki komad stakla koji bi vam mogao probušiti gumu i ostaviti vas zarobljene na cesti.

• Mlada žena sjedi na nastavi na fakultetu. Iznenada, osjeti neobičan impuls za povratak kući. Napustila je razred i uhvatila taksi, a osjećaj straha nazirao joj se u trbuhu. Kad stigne kući, zatiče majku na podu koja ima srčani udar. Da je ignorirala instinkt, majka bi joj najvjerojatnije umrla sama.

• Muškarac ima dvije ponude za posao. Jedna od njih ima manju plaću, a druga višu. Logično je da bi odabrao posao koji se više plaća, ali ne može se otresti čvora straha koji mu se stvara u trbuhu svaki put kad razmišlja o prihvaćanju ponude s višom plaćom. Odluči odabrati posao koji se manje plaća. Dva mjeseca kasnije, laknulo mu je što je odabrao pravu ponudu jer je visoko plaćena tvrtka prestala poslovati zbog tužbe visokog profila.

Znakovi da ste iskusili instinkt

Obratite pažnju na ove znakove:

Iznenadni osjećaj straha ili strepnje (koji je izvan konteksta)

Snažan poriv da nešto učinite (djeluje poput unutarnjeg gurkanja ili povlačenja)

Zimica u cijelom tijelu ili trnci duž kralježnice

Mučnina ili tjelesni nemir

Iznenadno stanje povećane budnosti

Jasan i čvrst glas u vama koji vas upućuje da nešto učinite ili ne učinite

Mogli biste iskusiti sve ove znakove odjednom ili samo jedan ili dva od njih.