Mi možemo kreirati svoju stvarnost svojim razmišljanjem. To je dar koji imaju samo ljudi. Albert Camus je jednom napisao: "Usred zime shvatio sam da je u meni nepobjedivo ljeto." Sve dok nemamo problema koji nam ispune um brigama, a srca bolom, zapravo ne otkrivamo koliko smo jaki. Tada shvatimo da svi imamo hrabrosti i sposobnosti nositi se i s najvećim preprekama koje život postavlja pred nas.

Mnogi polaznici mojih seminara prilaze mi nakon predavanja i govore o izazovima s kojima se suočavaju u životu. Jedni pričaju o poteškoćama koje imaju s motiviranjem zaposlenika u ovim nesigurnim vremenima, drugi o unutarnjim čežnjama, a treći me pitaju za savjet kako unijeti ravnotežu u svoj život.

Moj odgovor uvijek počinje istom uputom: da biste promijenili svoj život, prvo morate promijeniti svoje razmišljanje. Kao što stara izreka kaže: "Mi ne vidimo svijet onakvim kakav jest, nego onakvima kakvi mi sami jesmo."

Jedna od najboljih ljudskih osobina je sposobnost da tešku situaciju pogledate iz drugog kuta i objasnite je sebi na mudriji, zreliji način. Psi, mačke, majmuni... oni to ne mogu. Ovaj dar pripada samo nama i dio je kvaliteta koje nas čine ljudima. Kriviti okolnosti za to kako se osjećamo nije ništa više od opravdavanja samih sebe. U rješavanju bilo kojeg problema moramo imati hrabrosti procijeniti svoj dio odgovornosti za situaciju u kojoj se nalazimo. Ali također moramo biti svjesni naše sposobnosti da probleme okrenemo u svoju korist.

Najveće životne poteškoće otkrivaju najveće životne blagoslove.