Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLES DERVIŠA I SIMBOLIČKI PUT PREMA TRANSCENDENTNOM: Vrtnjom do pronalaska smisla i spoznaje onostranog

Autor Sandra Horvat

Mevlana Dželaludin Rumi, jedan od najvećih derviških pjesnika islama, osnivač je reda mevlevije, tzv. vrtećih derviša. Svojim pokretima približavaju se onostranome, a tijekom mistične ceremonije božanske blagoslove predaju svijetu

 derviši Izvor: Shutterstock

Mevlana Dželaludin Rumi perzijski je filozof, teolog i pravnik, a ujedno se smatra i jednim od najvećih derviških pjesnika islama. Osim navedenoga, on je i osnivač reda mevlevije čiji su pripadnici poznatiji pod nazivom vrteći derviši, a ovaj red počiva na 7 Rumijevih principa:

1. Budi kao potok velikodušnosti i pomoći.

2. Budi kao sunce u nježnosti i milosrđu.

3. Budi kao noć u pokrivanju tuđih mana.

4. Budi kao mrtvi u ljutnji i razdraženosti.

5. Budi kao zemlja u poniznosti.

6. Budi kao more u toleranciji.

7. Ili se pojavi onakav kakav jesi ili budi onakav kakav izgledaš.

No, tko su to derviši?

Derviši su pripadnici islamskoga mističnog bratstva ili reda. I dok svaki red ima svoje pravce i predstavnike, manji se broj njih odriče klasičnoga stila života, a većina ima obitelj i ne živi u posebnim nastambama. 

Mevlevije, odnosno vrteći derviši, široj su javnosti najpoznatiji po svome karakterističnome plesu. Ples, koji se još smatra i meditacijom, stvoren je i razvijen Rumijevim nadahnućem. Ovaj plesni ritual popraćen je tradicionalnim turskim instrumentom 'ney', a prije same ceremonije se čita Mesnevija; Rumijeva poema koja derviše uči kako istinski voljeti Boga. U ovome plesu sve je prepuno mistike i simbolike, pa čak i haljina koju derviši nose. Novčić predstavlja nadgrobnu ploču čovjekovih loših navika, bijela haljina predstavlja njegov pokrov, a kardigan koji nose simbol je njihove volje.

Kada započnu svoj ples, derviši skidaju kardigan i započinju proces duhovnog čišćenja. Prekrižene ruke tijekom njihove polagane vrtnje simbol su jedinstva Boga, a zatim započinju širiti ruke na obje strane - i prema nebu, i prema zemlji. 

  • I dok desna ruka uperena prema nebu prima Božje darove.
  • Lijeva ruka polegnuta prema dnu prosljeđuje ih svijetu.

Ako vas put navede prema Turskoj, ova će vas ceremonija zasigurno zaintrigirati i upotpunit će vaš turistički, a moguće i duhovni, obilazak. Iako je Konya najpopularnije mjesto gdje možete uživati u mističnim pokretima ovoga reda, i Istanbul nudi mnoštvo različitih lokacija gdje derviši izvode svoju mističnu vrtnju. 

Zbog unutarnjega mira, kuta u kojem se vrte i posebnog držanja, derviši neće osjetiti vrtoglavicu - nama ostalima koji nemamo dovoljno isustva ni znanja o ovoj tehnici, to bi vjerojatno bilo nemoguće izbjeći. Uobičajeno je zabranjeno snimati i fotografirati izvedbu, a u plesnoj su ceremoniji pozvani uživati svi zainteresirani bez obzira na rasu, podrijetlo ili religijska stajališta, baš kako je jednom davno opjevao Rumi:

'Dođi, dođi, tko god da si. Lutalica, štovatelj, ljubitelj odlaska. Nema veze. Naša nije tekija očaja. Dođi, čak i ako si svoje zavjete prekršio tisuću puta. Dođi, opet, dođi, dođi.'

Izdvojeno za vas...