Vjerujući kako „život nije toliko ozbiljan, kakvim ga um prikazuje“ Eckhart Tolle, kroz svoje djelovanje naglašava važnost prisutnosti i oslobođenja misli pri čemu je upravo svjesnost ključni alat za nadilaženje prvotnih postavki identiteta. Jer, umjesto identifikacije sebe s mislima i osjećajima, njih trebamo percipirati kao prolazne pojave u našem unutarnjem prostoru.

Upravo je to mjesto istinske suštine koja je neovisna o prolaznosti misli koje se kontinuirano mijenjaju, a uvjetovano situacijom. Prakticiranjem svjesnosti, postupno se povećava sposobnost povezivanja s tim iskonskim prostorom, a čime se oslobađa od mentalne patnje. Jer ego i um, često stvaraju otpor prema onome što jest. Prihvaćanjem trenutka, onakvim kakav jest, postajete slobodni.

Prvi korak u otpuštanju otpora je prepoznavanje njegove pojave u sadašnjem trenutku. Najčešće je riječ o negativnim osjećajima i reakcijama poput frustracije ili tuge. Nakon definiranja i prihvaćanja emocionalnog stanja, važno je pokušati pažnju usmjeriti prema trenutku. Ostati prisutan i svjestan onoga što se događa te se, postepeno, početi odmicati od i umanjivati negativne misli.
Sljedeći je korak nešto kompleksniji jer zahtjeva promišljanje. Upitajte se zašto se opirete, a posebice zašto to činite na određeni način? Je li uvijek riječ o istim reakcijama? Kakve strahove osjećate i što oni govore o vašem otporu?

Prihvaćanje situacije i odgovora koji se ovim procesom otkrivaju, omogućava vam prepoznati, ali i razumjeti vlastiti otpor. Tada se mirite sa stvarnošću pa tek potom možete reagirati suvislo i korisno. Shvatite kako nije moguće apsolutno sve kontrolirati. Ponekad je nemoguće utjecati na sve i stvari se moraju događati vlastitim ritmom, točno onakve kakve jesu.

Kako biste započeli proces prisutnosti, donosimo vam nekoliko inspirativnih citata i misli koje je iznio upravo Eckhart Tolle.

  • „Možete izgubiti nešto što posjedujete, ali ne možete izgubiti ono što jeste.“
  • „Briga se pravi korisnom, a zapravo nema svrhovitost“
  • „Za mnoge ljude nije neobično provesti čitav život čekajući da ga započnu živjeti.“
  • „Duhovnost nema ništa s vašim vjerovanjima, a sve sa stanjem vaše svjesnosti.“
  • „Neke promjene djeluju negativno, ali uskoro ćete shvatiti kako samo stvaraju prostor u vašem životu za neku novu priliku.“
  • „Odustanite od definiranja sebe – sebi ili drugima. Nećete umrijeti. Oživjet ćete. I ne zamarajte se time kako vas drugi definiraju. Kada to čine, ograničavaju sebe pa je to njihov problem. U interakciji s drugima, ne budite prisutni samo kroz funkciju ili ulogu, već kroz svjesnu prisutnost.“
  • „Mir nećete pronaći pokušajem reorganizacije života već shvaćanjem tko ste, duboko unutra.“