Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drvo - element proljeća, rasta i promjene

Element drvo vezuje se i uz promjene te općenito uz nove životne početke, koji su mogući u bilo kojem razdoblju života (na što nas i priroda svakog proljeća iznova i podsjeća). Ako nam je u disbalansu, ostajat ćemo zarobljeni u ...

 Žena,drvo,priroda Izvor: Mare Milin

Fizičko, psihičko i duševno zdravlje

Prema drevnoj kineskoj filozofiji, staroj tisućama godinama, svi smo mi nastali iz iste, univerzalne energije. Ta energija (na kineskome či) prožima sve što nas okružuje. Ona svemu daje život pa i našem fizičkom tijelu, od koje je ono formirano. Različiti oblici te energije u ovoj se, trećoj dimenziji manifestiraju kroz različite elemente koje nalazimo u prirodi, a kineska ih tradicija prepoznaje pet (drvo, vatra, zemlja, zrak i voda).

Zastupljenost svih tih elemenata u našem životu potrebna je da bi kompletan sustav optimalno funkcionirao te da bismo se kao ljudska bića na različitim razinama mogli realizirati. Svakom se elementu pripisuju različite kvalitete, svaki se vezuje uz različito područje, ali i razdoblje našeg života te se svaki vezuje i uz različite organe u našem tijelu, kojima se pripisuju različite funkcije. Samim time, elementi utječu na sve razine našeg postojanja, reflektirajući se na fizičko, psihičko i duševno zdravlje.  

Svi za jednog, jedan za sve

U svojoj stalnoj interakciji elementi utječu jedni na druge: međusobno se potiču (i tako svojim pravilnim djelovanjem potiču djelovanje ostalih elemenata), ali i kontroliraju (kako pojedini element ne bi bio prenaglašen te se manifestirao na nepoželjan i destruktivan način).

To znači da će neadekvatna manifestacija samo jednog elementa dovesti u neravnotežu i ostale elemente, a time i kompletan sustav. I obrnuto: ponovnim uspostavljanjem optimalnog funkcioniranja pojedinog elementa (kroz energetski rad, prehranu i slično), svi ostali elementi počet će se optimalno odražavati, što će pomoći da kompletan naš sustav u konačnici ponovo dođe u ravnotežu.

Pet elemenata - živite li u ravnoteži?

Buđenje

Kako su elementi i sami dio prirode, oni u svojoj manifestaciji prate prirodne cikluse. Sada u proljeće najnaglašeniji element je drvo (koji se i vezuje uz ovo godišnje doba), a koje i sami na specifičan način osjećamo. U proljeće se odjednom počinjemo buditi, osjećamo pojačanu potrebu za kretanjem, hranom, druženjima, zaljubljivanjem, ali i započinjanjem nečeg novog. Mi sami počinjemo „disati“ u ritmu prirode, koja se budi i raste, zaodijevajući se u prekrasnu zelenu boju.

Proljeće života

I u životu svakog čovjeka, drvo kao element vezuje se uz proljeće njegova života, koje traje od rođenja do otprilike dvadesete godine. Slično kao i biljke, i mi u tom razdoblju rastemo fizički, tada najviše i učimo o svijetu i životu općenito te pokušavamo otkriti koja je naša uloga u svijetu. U tom razdoblju života osvještavamo svoju jedinstvenost i kreativne potencijale i ako u svemu tome nismo sputani, oni će doći do svog punog izražaja u idućem razdoblju – tijekom ljeta našeg života.

Naime, baš kao što biljka zahvaljujući vodi i suncu izrasta u prekrasno drvo te u konačnici daje bogate plodove, tako ćemo i mi, ako smo u ovome razdoblju dobivali dovoljno pažnje i podrške (roditelja, učitelja ili društva) te nam je bilo dozvoljeno da budemo ono što uistinu jesmo, izrasti u stabilnu i samosvjesnu osobu. To će nam omogućiti da u odrasloj dobi budemo izuzetno produktivni, da se realiziramo kroz ono što radimo te da na različite načine uživamo u rezultatima svoga rada.

Koji je vaš prevladavajući element?

 Žena,drvo,priroda
Žena,drvo,priroda
Izvor: Mare Milin Moći krenuti ispočetka

Uz pravilnu manifestaciju elementa drvo, ciljevi koje ćemo si postavljati uvijek će nas voditi prema ekspanziji i osobnom rastu, uvijek ćemo, bez obzira na okolnosti, biti sposobni vidjeti mogućnosti i svoj život (pre)usmjeravati prema novim, željenim realnostima. Naime, drvo kao element vezuje se i uz promjene te općenito uz nove životne početke, koji su mogući u bilo kojem razdoblju života (na što nas i priroda svakog proljeća iznova i podsjeća).

Ljudi kod kojih ovaj element optimalno funkcionira mogu u svakome trenutku napustiti dotrajale životne obrasce ili pak stare životne strukture, ukoliko procijene da su se istrošile i ispunile svoju funkciju te će i u zrelim godinama života biti sposobni krenuti ispočetka.  

Disbalans drveta

No ako je taj element u disbalansu, ne samo da to neće biti moguće, već ćemo najčešće ostajati zarobljeni u nimalo ugodnim zonama komfora te će nam se jedna te ista, predvidljiva realnost, ponavljati iz dana u dan - i tako cijeli život. Naime, bez jasne spoznaje o tome tko smo, osvještavanja i razvijenja svojih kreativnih potencijala, ne možemo znati ni što stvarno možemo ili pak što uistinu želimo.

Zato ćemo i onda kada smo svjesni da nešto želimo drukčije, teško vidjeti što je to što doista želimo promijeniti, teško ćemo si postavljati ciljeve koji vode napretku, a još teže ćemo se prema njima kretati.  

Zbog svega toga, bit ćemo puni ljutnje (što je temeljna emocija koja se vezuje uz element drvo) i u toj ljutnji bit će blokirano puno naše kreativne energije. „Kratak fitilj“, stalno optuživanje i traženje krivca za ono što ne funkcionira ili pak gutanje ljutnje i ključanje u sebi zbog doživljene nepravde, jasni su pokazatelji neravnoteže u ovome elementu.

No ljutnja koja se u odrasloj dobi manifestira u različitim situacijama najčešće nije stvorena u tim situacijama, već je nastala u našoj formativnoj (posebno tinejdžerskoj) dobi, kada nam nije bilo dozvoljeno da se izrazimo i budemo ono što jesmo.

Vraćanje u ravnotežu uvijek je moguće

Pa ipak, bez obzira u kakvom se stanju nalazi ovaj element u našem sustavu, ponovnu ravnotežu uvijek je moguće uspostaviti i to je jedan od temeljnih principa taoističke duhovne filozofije (iz koje i proizlazi praksa pet elemenata).

U našem tijelu, taoisti ovaj element vezuju uz jetra, kojima, osim središnje uloge u reguliranju metabolizma i izmjene tvari u organizmu, pripisuju i funkciju prenošenja energije po čitavom tijelu, a upravo je energija ta koja našem sustavu daje život.

Zato se u proljeće (kada jetra brže rade) i osjećamo puno bolje i vitalnije, imamo više energije, puno smo spremniji ući u realizaciju svojih planova te osjećamo snažnu potrebu da nešto u svome životu promijenimo. No sada za to imamo i prirodnu podršku i zato je proljeće najbolje vrijeme za dovođenje u ravnotežu elementa drvo i iskušavanje svih dobrobiti takvog uravnoteženja.

Kako se uravnotežuje drvo

Taoisti za to nude mnoštvo tehnika, prije svega stojećih meditacija - statičnih, ali i onih u pokretu. Među njima, vrlo djelotvorna praksa je i ples wu tao, u kojemu kroz meditaciju zamišljamo da smo drvo te ga kroz dinamične plesne pokrete i simuliramo. Pri tome se čvrsto ukorjenjujemo u zemlju, hraneći se njenom blagom, jin energijom koja nam daje stabilnost.

Dobivajući podršku energije sunca (jang energije), rastemo prema nebu, naše se grane šire i razvijaju bogatu krošnju, što simbolizira nesputano kretanje te samoostvarenje kroz kreativno izražavanje. Kroz ples i meditaciju s lakoćom se otpuštaju najdublje potisnute emocije; ljutnju i bijes zamjenjuje radost, koja je naše prirodno stanje i koju uvijek osjećamo kada energija nesmetano teče.

Wu tao - moćna iscjeljujuća meditacija u pokretu

Za poticanje elementa drvo možete isprobati i jednu statičnu, ali isto tako vrlo učinkovitu stojeću meditaciju:  

Stojeća meditacija za jetra
Stanite uspravno. Ramena su spuštena, a noge raširene u širini ramena. Lagano ih savijte u koljenima, tako da zadržite stabilnost i da vam je pozicija ugodna. Podignite obje ruke do razine rebara (desna ruka je ispred jetara, a lijeva je paralelno uz njih, tako da su prsti jedne ruke usmjereni prema prstima druge. Dlanovi su okrenuti prema nebu. Duboko dišite i ispraznite um. U toj poziciji ostanite koliko želite ili možete (pet, deset, dvadeset ili više minuta). Ako je provodite samo desetak minuta svaki dan tijekom proljeća, trebali biste ostvariti vidljive pomake.

Prije nego što započnete s vježbom, svojoj višoj inteligenciji možete uputiti pitanje: tko sam ja i što uistinu želim od života? Ne tražite odgovor. Pustite da se on javi prirodno i spontano, tijekom vježbe ili u bilo kojem drugom trenutku.