Relaksacija, mir i smanjenje stresa koji dolaze s meditacijom dokazano produljuju život i štite nas od bolesti. Meditativnih tehnika je mnogo, a za ovu priliku iskušajte jednu koja bi se mogla nazvati „Usredotočenost i disanje“.

  • Pronađite tiho i udobno mjesto. Sjednite na stolac ili na pod uspravnih, ali ne ukočenih leđa. Opustite ramena i trbuh. Pozornost usmjerite na sadašnji trenutak ne razmišljajući o prošlosti i budućnosti.
  • Usmjerite pozornost na disanje prateći dah koji ulazi i izlazi iz vašeg tijela. Osjetite kako vam se trbuh diže i spušta, kako zrak ulazi i izlazi iz nosnica. Pratite kako se svaki dah mijenja. Ne pokušavajte ga sami mijenjati, dopustite da se događa sam od sebe po svojem ritmu.
  • Pratite misli, senzacije i osjećaje kako dolaze i prolaze, bez obzira na to je li riječ o brujanju vašeg uma o onome što se dogodilo tijekom dana ili o tjeskobi, strahu i nadi. Kad misli i emocije dođu, nemojte ih ignorirati ili potiskivati. Samo ih primijetite i pustite da prođu – nemojte se njima baviti. Ostanite mirni i uz pomoć disanja se priberite.
  • Ako primijetite da su vas misli odnijele i shvatite da više ne promatrate svoje misli, nego se njima bavite, samo nježno vratite pozornost na sadašnji trenutak i nastavite promatrati što prolazi na vašem unutarnjem ekranu. Misli vrludaju i odvlače pozornost i iskusnim meditantima, stoga se ne osuđujte i ne budite nestrpljivi prema sebi. Samo ustvrdite da se to dogodilo i prateći disanje vratite se u sadašnji trenutak.
  • Ne zahtijevajte od sebe točno vrijeme koje ćete provesti u meditaciji. Na početku to može biti i desetak minuta. Ako si zadate vrijeme, um bi se mogao početi baviti pitanjem koliko je vremena još ostalo do kraja, što može stvoriti nervozu i napetost. Postupno, vrijeme koje ćete posvetiti meditaciji spontano će se povećavati jer ćete se, nakon početne nelagode, sve više opuštati i osjećati ugodu.
  • Na kraju meditacije polako otvorite oči i lagano pokrenite tijelo te postupno ustanite.