100 posto užitka, 0 posto kofeina

Prekomjerno konzumiranje kave (više od dvije šalice na dan) može loše djelovati na zdravlje čovjeka, prouzročiti povišen krvni tlak, žgaravicu, osjećaj tjeskobe i nesanicu. Zato kavoljupcima koji žele smanjiti dnavnu dozu kave, kao i osobama koje kavu ne podnose dobro, a vole njen miris i okus, napici na bazi žitarica ili cikorije mogu biti divni i zdravi prijatelji. Ukusnog su kavenog okusa i puni pozitivne energije. Pripravljaju se od ječma, raži, cikorije i slada koji se posebnim načinom prženja pretvaraju u mirisan i ukusan nadomjestak kave.

Piju se, baš kao i kava, na različite načine, prema ukusu. Nama je najdraža Bianka Classic sa zobenim ili bademovim mlijekom.

Kako su uopće nastali napici na bazi žitarica i cikorije i zašto su zdravi?

Cikorija - biljka s kojom je sve počelo...

Johann Heinrich Franck, njemački trgovac i poduzetnik, prvi je u svijetu 1827. godine uspio preraditi cikoriju u napitak od žitarica, po uzoru na francuske seljake koji su od cikorije spravljali topli napitak. Cikorija je tada služila kao odlična zamjena za kavu, budući da je kava bila skupa i većini ljudi nedostupna.

Tradicija pijenja kave u Hrvatskoj duga je već 350 godina. No Franck svoje početke zahvaljuje cikoriji. Nasljednici Johanna Francka proširili su proizvodnju i obiteljski brand na Belgiju, Italiju, Švicarsku, Ameriku, a 1892. godine osnovana je i podružnica Francka u Zagrebu. 

Prije nekoliko desetljeća bijela kava od cikorije bila je vrlo popularna jer cikorija osim što ne sadrži kofein, veoma je bogata vlaknima. Budući da znamo da se snaga imuniteta nalazi upravo u crijevima, zbog uravnotežene i raznovrsne prehrane vrlo je bitno odabrati što će se naći na našem tanjuru. Ili u šalici.

Hranjiva vrijednost cikorije je raznolika, i s obzirom da se radi o gomolju koji se koristi za pripremu jela i napitka od žitarica, ima drugačiju hranjivu vrijednost: 100 g cikorije sadrži samo 23 kcal, ne sadrži masnoće, ima 5 g ugljikohidrata (od čega su 4 g prehrambena vlakna) i samo 2 g bjelančevina.

Ječam - eliksir snage

Osim cikorije, napitak Bianka sadrži i ječam. Pretpostavlja se da se ova energetski vrijedna namirnica uzgajala još prije 10 000 godina, a koristila se kao osnovna namirnica u pripremi jela za sportaše.

Zašto su ga tadašnji sportaši smatrali eliksirom snage? Iako je kemijski sastav ječma sličan kao i kod drugih žitarica (100 g svježe namirnice iznosi: voda 9,4 g; bjelančevine 12,5 g; masti 2,3 g; ugljikohidrati 73,5 g), ječam je posebno dobar izvor kalija, te odličan izvor prehrambenih vlakana kojih ima čak 17g / 100g svježe namirnice. Kada se zrno oljušti, dobije se nešto veći udio ugljikohidrata na uštrb masti i bjelančevina.

Osim toga, energijska vrijednost ječma iznosi čak 354 kcal na 100 g svježe namirnice. Kao i većina ostalih žitarica, sadrži velike količine vitamina B skupine i manje količine ostalih vitamina (vitamin A, E i K).

Iako se izbor hrane mijenjao tokom stoljeća, nije ni čudo da se ječam na prostoru današnje Hrvatske kroz razna jela održao do danas. 

Raž - žitarica bogata prehrambenim vlaknima

Raž, još jedan sastojak napitaka od žitarica, zbog velike količine prehrambenih vlakana, preporučuje se svima koji žele uravnotežiti prehranu, a često se koristi u programima mršavljenja jer stvara osjećaj sitosti.

Raž se poslije pšenice smatra najstarijom i najvažnijom žitaricom. Ne troši puno vode za rast i razvoj, te ju to svojstvo čini otpornom na sušu. To joj omogućuje dobro razvijen sustav korjenastih izdanaka, koji mogu crpiti vodu i vlagu iz dubljih slojeva tla, zatim građa stabljike i lišća, koje sadrži dlačice za zaštitu. Od cjelokupne svjetske proizvodnje raži više od 90% se nalazi u Europi i Rusiji, tako da se može reći da je raž žito Europe i Rusije.

U raži se nalazi nešto manje glutena nego u pšenici, a zrno raži u svojih svježih 100 g sadrži 11 g vode, 70 g ugljikohidrata, 15 g bjelančevine i 2,5 g masti. Energijska vrijednost koju ćemo dobiti probavom 100g raži iznosi čak 355 kcal.

Osim za kruh, zrno raži koristi se za proizvodnju alkohola, škroba i sirupa, čak i dijela ukusnih napitaka od žitarica. Jeste li znali da su izboji raži pri nicanju crvenkasto-ljubičasti? Zamislite polje takvih prekrasnih izdanaka i pogledajte u svoju šalicu vrućeg napitka od žitarica Bianka, koji sadrži male, ali vrijedne količine raži.

Slad kao ključan sastojak napitka od žitarica

Često čujemo riječ slad kod proizvodnje piva, međutim, znate li da se slad koristi za proizvodnju napitka od žitarica? Slad je jedan od osnovnih sastojaka koji osigurava onaj karamelni, puteni okus Bianke Classic.

Kada spominjemo „slad“, najčešće se govori o ječmenom sladu u proizvodnji prehrambenih proizvoda, dok se rižin slad i pšenični slad uglavnom koriste kao zamjene za šećer u prehrani. Prženi ječmeni slad koristi se u izradi napitka od žitarica, poput Bianke.

Od ječmenog slada, dobiva se brašno bogate hranjive vrijednosti, koje sadrži i zanimljive količine vitamina B12, koji je rijedak vitamin u hrani biljnog podrijetla.

A djeca?

Treba li vam više argumenata da se u vašoj jutarnjoj ili večernjoj šalici češće nađu napici na bazi žitarica? Zbog izostanka kofeina i slada, i djeca, koja vole isprobavati i oponašati sve što jedu i piju stariji, mogu konzumirati Bianku umjesto kave i naći svoje mjesto za stolom.

Napitak od žitarica priprema se jednostavno i brzo i idealan je za cijelu obitelj. Mark Twain je rekao: „Okusi se rađaju, a ne stvaraju“. Stoga nije slučajnost da je Franck započeo svoje temelje davne 1828. godine na napitcima od žitarica. Napitak od žitarica je tada bila jeftina opcija, a okus odličan - a tako je i danas.

Više o napicima na bazi žitarica i cikorije doznajte na bianka.franck.eu/hr/