Preferirate li više svijetlotirkiznu ili jarkoružičastu, šumsku zelenu ili nebesku plavu? Britanski izrađivač papira G. F. Smith pitanja poput ovih nedavno je postavio 26.000 ljudi u 100 zemalja bilježeći njihove odgovore. U suradnji sa Sveučilištem u Sussexu, napisao je opsežan izvještaj o tome kako reagiramo na određene boje.

Zelene i plave nijanse dobile su najviše glasova, a zanimljivo je da je u jednoj od prvih anketa o bojama, provedenoj 1893. godine, većina anketiranih također preferirala plavu boju. Kad gledamo tu bezvremensku boju, zaključili su engleski istraživači, posebno mornarsku plavu, postajemo smireniji, a broj otkucaja srca se smanjuje.

Relaksirajuća boja oceana stoga je idealna, ističu dizajneri interijera, za spavaće sobe, pa zašto ne biste ovog ljeta u nju unijeli dašak mora?! Obojite jedan zid sobe u plavo, napravite galeriju fotografija kombinirajući slike neba i mora, ukrasite krevet s nekoliko tamnoplavih dekorativnih jastuka i uz pomoć kromoterapije uživajte u vlastitome domu.