Ublažava stres i anksioznost

Držanje problema u sebi nikad nije dobro. Ako osjećate stres ili imate tjeskobne osjećaje, vođenje dnevnika omogućuje vam prepoznavanje emocija i njihovo rješavanje kako biste ih oslobodili. Koliko puta ste bili budni noću razmišljajući o stvarima koje trebate obaviti sljedeći dan? Istraživanja su pokazala da pisanje dnevnika i popisa obveza pomaže ljudima da brže zaspu.

Učite kroz razmišljanje

Refleksija i samosvijest su neophodni za naš rast i osobni razvoj. Kada pišete dnevnik i razmišljate o svom danu, najvjerojatnije ćete naučiti lekcije iz svojih iskustava. Dnevni događaji izvor su inspiracije za pisanje dnevnika. Izvrsna prilika za razmišljanje je strategija ruža, trn, pupoljak.

Ruža - Najbolji dio vašeg dana ili nešto što vas je obradovalo.

Trn - Izazov koji ste doživjeli ili nešto u čemu niste uživali.

Pupoljak - Cvatuća ideja, nešto čemu se radujete ili nešto što želite istražiti.

Poboljšava zahvalnost

Vođenje dnevnika zahvalnosti može pozitivno utjecati na vaš pogled na život i dobrobit. Istraživanje je pokazalo da su oni koji prakticiraju zahvalnost bili manje depresivni, manje umorni i imali su snažniji imunološki sustav, piše portal artofhealthyliving. Dnevnici zahvalnosti nevjerojatno su jednostavni, ali mogu dramatično utjecati na vašu perspektivu. Svakodnevno napišite barem jednu stvar na kojoj ste zahvalni. U stresnim ili tužnim vremenima može vam pomoći da se osvrnete na svoj dnevnik zahvalnosti i podsjetite se na sve lijepe stvari u svom životu.

Poboljšava komunikacijske vještine

Svakodnevno pisanje dnevnika može vam pomoći da se bolje izrazite i da svoje osjećaje bolje komunicirate s drugima. Zapisivanje svojih misli pomaže vam da steknete jasnoću i postanete svjesniji sebe što olakšava jasnu komunikaciju.

Potiče iscjeljenje

Pisanje o nečemu što vas je povrijedilo može vam pomoći da to prevladate zaustavljanjem opsesivnog razmišljanja o tome. Pisanjem ste u mogućnosti u potpunosti izraziti svoje misli i osjećaje. To pomaže iscjeljenju.

Kako pisati dnevnik?

Prvo odlučite što želite postići vođenjem dnevnika. Želite li istražiti svoje misli, izliječiti se od nečega ili zabilježiti svakodnevne događaje?

Pokušajte pisati svaki dan. Ako počnete preskakati pisanje dnevnika, vjerojatno ćete prekinuti tu naviku.

Odredite vrijeme u danu koje će biti posvećeno pisanju dnevnika ili jednostavno držite bilježnicu pri ruci kad god možete. Također možete zapisivati na mobitelu ako vam to više odgovara.

Nemojte birati o čemu ćete pisati. Budite otvoreni i iskreni, pustite da vaše misli i osjećaji slobodno teku.