Tip jedan, Perfekcionist: Vrijeme bez zaslona

Perfekcionisti se teško mogu opustiti jer ih uvijek nadvlada želja za savršenstvom. Vrijeme bez elektronike prije spavanja način je da se odvoje od onoga što ne mogu kontrolirati i usmjere svoju energiju na to da budu prisutni sami sa sobom.

Ostavite mobitel u drugoj sobi, ako morate, pa završite čitanje, pisanje dnevnika ili pripremite radni prostor za sutra. Nastojte da sve što radite bude ugodno, a ne nešto što morate raditi.

Tip dva, Pomagač: Topli tuševi ili kupke

Pomagači se usredotočuju na usrećivanje drugih i pritom imaju tendenciju zanemariti sebe. Za njih je izuzetno važno da odvoje vrijeme kako bi mogli razmišljati o svojim potrebama izvan tuđih želja. Tuširanje ili kupanje prije spavanja, prilika je da se oslobodite i operete od dnevnog stresa. 

Razmazite se mirisnim sapunima za tuširanje kako biste umirili svoju osjetljivu dušu i usmjerili ljubav na sebe. Dobar san je presudan za odmor od stresa.

Tip tri, Uspješni: Pisanje dnevnika prije spavanja

Trojke su najsretnije kad slijede svoje ambiciozne ciljeve. Iako njihov stav može djelovati inspirativno, za njih je važno da uspore i okrenu se sebi. Pogotovo neposredno prije spavanja, kada je njihov um vjerojatno zaposlen razmišljanjem o sutrašnjim zadacima.

Pisanje dnevnika je način da trojke obrade svoj dan i ostanu usredotočene na ono što stvarno žele postići. Pišite 10 do 15 minuta prije spavanja i pustite da riječi teku bez uređivanja pravopisa ili gramatike. Tako trojke mogu bez prosuđivanja priznati svoje misli i osjećaje i ostati vjerne sebi.

Tip četiri, Individualist: Slušajte smirujuću glazbu

Za četvorke je važna autentičnost i samoizražavanje, što lako pokreću glazbom i umjetnošću. Slušanje umirujuće glazbe važno im je za dobar san. Dok zatvarate oči i slušate glazbu, pustite da se emocije kreću kroz vas. 

Odaberite glazbu koja će vas najviše opustiti.

Tip pet, Istražitelj: Stvorite utočište za spavanje

Peticama je samo vrijeme sveto, jer svakodnevne aktivnosti i interakcije često ih iscrpljuju. Spavanje je način na koji petice mogu napuniti baterije i održati svoj maštoviti um oštrim i budnim. Stvaranje što efikasnijeg i mirnijeg okruženja neophodno je da bi se petice osjećale ugodno i sigurno. 

Uložite u svilene plahte i jastučnice, plišanu masku za oči, čepiće za uši i možda aparat za bijelu buku kako biste stvorili zonu bez ometanja. Udobnost i privatnost ključna su pomoć peticama da umire um i utonu u san.

Tip šest, Odani: Pripremite se (pažljivo) za sutra

Šestice se vole osjećati spremno. Skloni su brizi zbog stvari koje se mogu, ali i ne moraju dogoditi, a koje mogu dovesti do neprospavanih noći. Šestice mogu otkloniti dio tjeskobe prije spavanja radeći pripreme kako bi im jutra tekla bez problema.

Pripremite odjeću za sutra, zdrav doručak za ujutro i ostavite vodu na noćnom ormariću. Obratite pažnju koliko energije ulažete u razmišljanje o mogućim problemima. Dišite duboko, a zatim fokus usmjerite na sve što je u redu. 

Tip sedam, Entuzijast: Aromaterapija

Besane noći za sedmice obično znače uskovitlane ideje i nove mogućnosti. One obično žive u budućnosti (i uzbuđenju koje ona donosi), što im može onemogućiti da budu prisutni i smireni u svojim mislima. Za njih je najbolji način opuštanja aromaterapija.

Nabavite difuzor, pa eksperimentirajte s različitim mirisnim uljima koje možete često mijenjati jer, naravno, volite raznolikost. Dok udišete ove umirujuće mirise, uživajte u trenutku dok fokus usmjeravate na sadašnjost.

Tip osam, Izazivač: Lagano istezanje

Veliki planovi, velike vrijednosti, velika energija – ukratko to je osmica. U svojoj želji da budu jake, osmice imaju tendenciju raditi previše stvari. Prije spavanja, mogu biti iscrpljeni od dana i prepuni uzburkanih osjećaja.

Lagano istezanje (ne previše naporno ili intenzivno) izvrstan je način za opuštanje mišića ukočenih od stresa. Obratite posebnu pozornost na mišiće u bokovima. Razgibajte ih vježbama istezanja poput poze goluba. Ovaj duboki mišić povezan je s reakcijom borbe ili bijega. Kako su osmice vrlo instinktivne, vježbanje tog mišića može biti izuzetno osjetljivo, pa čak i emocionalno oslobađajuće.

Tip devet, Mirotvorac: Vođena meditacija

Devetkama će vjerojatno biti primamljivo smirivanje uz televizor, društvene mreže ili bilo što drugo što im odvlači pažnju. Njihova tendencija "bijega" je način udaljavanja od osjećaja ili problema koji ih tište.  

Meditiranje prije spavanja pomaže devetkama da skrenu pozornost na sebe kako bi mogli obraditi ono što trebaju. Naravno, meditacija je vještina koja zahtijeva vježbu, ali možete započeti s kratkim, vođenim meditacijama ili drugim mogućnostima za početnike. S vremenom ćete pronaći ono što vam odgovara kako biste mirno zaspali.

Izvor: mindbodygreen