Vježbajte opuštanje i prije godišnjeg

Odmor i opuštanje pomoći će vam da izbjegnete takva stanja. Čemu toliko buke oko važnosti opuštanja? Zato što je i znanstveno dokazano da opuštanje blagotvorno djeluje na mnoge načine, ponajprije dugoročno pomaže u upravljanju štetnim učincima stresa.

Usporavajući rad srca, daje mu mogućnost za odmor i obnovu, regulira krvni tlak, smanjuje napetost mišića, odmara centre u mozgu koji upravljaju osjećajima te daje mogućnost centrima za logiku da ponovno prorade. To je korisno kada smo ljutiti. Tada dopustimo emocijama da nas ponesu, a razum kao da se isključi.

Opuštanje započinje oslobađanjem od opterećujućih misli. U tome nam može pomoći koncentracija na neki zvuk, sliku, predmet ili misao. U početku je najlakše odrediti jednu točku ispred sebe te si zadati da ćemo pet minuta gledati u nju i pritom nećemo dopustiti umu da odluta. Ili, pak, slušati zvuk s istim ciljem.

Čim uhvatite um da razmišlja o nečemu drugome, krenite ispočetka. Ako se niste spremni posvetiti takvom načinu opuštanja, posvetite se nekom hobiju, poput slikanja ili izrade nakita, koji cijelo vrijeme zahtijeva prisutnost uma.