ISPROBAJTE TERAPIJU GLAZBOM PROTIV ANKSIOZNOSTI I STRESA: Neurologinja vam otkriva kako

Pročitajte 3 načina kako slušanje glazbe pomaže u ublažavanju osjećaja anksioznosti i stresa

Pexels

Danas postoje razni pristupi i trendovi u liječenju psihičkih i fizičkih stanja među kojima se nalazi i terapija glazbom. Zanimljivo je da ta terapija nije jedna novijih pojava već drevna praksa koja se koristila stoljećima. O terapiji glazbom govorila je i neurologinja Kulreet Chaudhary za mbg, gdje je objasnila kako određene melodije mogu ojačati vaše mentalno zdravlje i ublažiti tjeskobu, kao i što imaju i moć da vam pokvare raspoloženje. "Glazba apsolutno može promijeniti način na koji vaš mozak radi", poručila je.

U nastavku pročitajte 3 načina kako slušanje glazbe možete iskoristiti u svoju psihičku korist da biste ublažili osjećaje anksioznosti i stresa.

Odvojite vrijeme za glazbu

Prema Chaudhary, vrlo je važno da odvojite zasebno vrijeme kako biste se posvetili glazbi i tako izvukli najviše koristi od njezinog slušanja. "Stvorite vrijeme tišine, u kojem ćete koristiti neke od zvučnih praksi za resetiranje mozga. To je kao da dajete prednost bilo kojoj drugoj vrsti dijete ili intervenciji u načinu života - recimo, ako radite resetiranje crijeva, odvojit ćete malo vremena ujutro da prvo popijete toplu vodu. Ne možete nositi slušalice tijekom užurbanog radnog dana i očekivati da će zvukovi imati iste iscjeljujuće učink'', pojašnjava ona.

Odlučite se za klasičnu glazbu ili drevne mantre

Klasična je glazba, prema Chaudhary, iznimno matematička – svaki ritam i harmonija imaju specifičan omjer i pravilo – i vaš mozak napreduje u skladu s tim redoslijedom. "Kada izlažete svoj mozak stvarima koje su uređene, vaš mozak sam postaje uredan", kaže ona.

Osim klasične glazbe i neke drevne glazbene tradicije poput pjevanja mantri mogu biti vrlo umirujuće za vas jer imaju specifična pravila. 

Shutterstock 

Držite se pjesama koje vam podižu raspoloženje

Ako vam klasična glazba ili drevne mantre ne zvuče primamljivo – i to je u redu. Možete slušati bilo koju vrstu glazbe. Samo obratite pozornost na to kakvu glazbu slušate i koje emocije izaziva u vama. Glazba ipak nosi veliku emocionalnu snagu. Razmislite samo o filmskoj industriji gdje ljudi pomno biraju pjesme u svakoj sceni kako bi izazvali određenu emocionalnu reakciju. Ako cijeli dan slušate mračne ili tužne pjesme, naravno da će i vaše raspoloženje biti takvo.