MINDFULNESS PRAKSA NA RADNOM MJESTU: Smanjuje stres, umiruje misli, lakše pronalazimo rješenja - evo kako

DUBRAVKIN MINDFUL DNEVNIK ovog je tjedna posvećen mindfulnessu na radnom mjestu. Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica i učiteljica mindfulnessa piše o dobrobitima ove prakse i brzim rješenjima u izrazito stresnim trenucima

Shutterstock

Mnogobrojna istraživanja pokazuju dobrobiti prakticiranja mindfulness tehnike, a najveća prednost je ta što bez nuspojava uspostavlja redu u organizmu, povezuje tijelo i um te obogaćuje duh. 

Volim se našaliti da ja učim samo iz svog iskustva i zato mi život na put stavlja ponekad lude situacije, one filmske. U trenutku kada sam tražila promjenu, izlaz, novu mogućnost, na putu mi se našao mindfulness. Koje sam dobrobiti osjetila živeći svjesno? Fokusiranija sam, smirenija, dosljednije obavljam radne zadatke, ne shvaćam stvari osobno, nježnija sam prema sebi, unutarnji kritičar je puno tiši i prepoznajem ga u situacijama u kojima me želi zaustaviti. Bolja prema svojoj okolini, prema svojim prijateljima, radnim suradnicima. Timski rad mi sada nije više izazov. Bolje spavam. Postavljam granice. Stres mi više nije pokretač. Zadovoljna sam sobom.

Kada naučimo prakticirati mindfulness, možemo ga upotrijebiti u bilo kojoj situaciji, na bilo kojem mjestu bilo da smo sami ili okruženi ljudima. Mindfulness s vremenom postaje životni stil. Sjetite se, primjerice, kada ste počinjali vježbati ili piti kavu bez šećera - na početku je bilo teško, nije vam se dalo. S vremenom i predanošću taj je ritual postao dio vaše rutine bez koje ne možete zamisliti dan.

Tako je i s mindfulness praksom. Kada shvatite dobrobiti, kada postane dio vas, ne možete bez nje. I što je najljepše, dobro je za vas i za vašu okolinu. Vi postajete sretniji, zadovoljniji ispunjeniji i te osjećaje prenosite na druge ljude, radne izazove, aktivnosti.

Privatni album  Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

Dobrobiti mindfulness prakse na radnom mjestu

Smanjenje stresa
Riječ je o jednom od najvećih dobrobiti mindfulnessa. Stres smanjuje produktivnost i sposobnost angažmana i fokusiranosti.
Kako bi se uhvatili ukoštac sa stresom na poslu, Apple, Google, Mayo clinic, neke od najvećih svjetskih tvrtki, svojim zaposlenicima nude opciju mindfulness treninga kako bi se naučili nositi sa stresom i poboljšali angažman na poslu.

Sposobnost upijanja novih informacija
Znanost je dokazala da kada dopustimo mozgu odmor od rješavanja problema i kritičkog razmišljanja, stvaramo prostor za mogućnost učenja i kreativnost. Kada se preopteretimo informacijama i zadatcima, bez uzimanja odmora dolazi do povećanog stresa i ne možemo razmišljati, iscrpljeni smo. Mindfulness je vježba za um. U trenutku prakticiranja odmaramo um koji stalno razmišlja i fokusirani smo na senzacije, zvukove ili disanje koji nas drže da budemo prisutni u sadašnjem trenutku.

Rješavanje problema
Mindfulness nam pomaze da budemo fokusirani i sposobni pogledati stvari iz drugog kuta. Kada imamo nemiran um i brzu izmjenu različitih misli, teško nam je pronaći rješenje. Kao da od šume ne vidimo drvo. Kada umirimo um, distanciramo se od ometanja koje inače radi naš um i sposobni smo naći rješenje ili novi kut gledanja na problem.

Kada smo zadovoljni na poslu, to prenosimo i na naš privatni život. Mindfulness nam može pomoći da živimo manje stresan, ispunjeniji i zadovoljniji život. Pročitala sam da je dr. Sanja Toljan napisala: Nemojte čekati 15 godina da vam doktor da uputnicu da krenete na mindfulness trening. Učinite nešto za sebe danas. Mindfulness je vještina koja se uči i neophodna je u 21 st.

Vraćamo se onome što su naši stari znali. Da je nužno vrijeme u kojem odmaramo svoje misli i svoje tijelo. Sjećam se svoga djeda kako je sjedio uz ogradu, s klasom pšenice u ruci i gledao prema poljima. On je na svoj način prakticirao mindfulness. Radio je u pilani, obrađivao zemlju, podigao i odškolovao četvero djece u gradu i pritom je uvijek nalazio vrijeme za sebe. Znao je odmoriti svoje tijelo i svoj um. Biti u trenutku.

I za kraj, vježbom na linku otpustite stres i tjeskobu u nekoliko minuta.

Prijave za 8-tjedni certificirani mindfulness trening su u tijeku (početak treninga je 20. rujan 2022.). Više informacija potražite na www.dubravkafazlic.com