Razvoj ljubavi prema sebi zahtjeva dosljednost, upornost, rutinu. Ona je poput mišića koji izgrađujemo ili odnosa u koji ulažemo vrijeme i trud. Ljubav prema sebi je unutar nas i nije vidljiva golim okom. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg mnogi odustaju ili pod ljubav prema sebi smatraju kada si priušte masažu, putovanje, još jedan filer na licu, trepavice ili desert nakon ručka (naravno, i ovaj način je sasvim u redu kada to radimo iz ljubavi prema sebi, ne iz potrebe da bi se osjećali bolje ili vrednije).

Kako početi stvarati temelje istinske ljubavi prema sebi?Koristite meditaciju i izražavanje zahvalnosti prema sebi kao način punjenja rezervoara ljubavi. Kada meditiramo, odvajamo vrijeme za sebe. Sjedimo mirno, prisutni sa svojim mislima, senzacijama i osjećajima. Promatramo ih. Ne reagiramo na njih. Primjećujemo ih i dopuštamo da dođu i prođu. Promatramo kako se naš um ponaša i kako naše tijelo reagira. Promatramo igru koja se događa unutar nas. Kristin Neff kaže: 'Ljubav, povezivanje i prihvaćanje je pravo stečeno rođenjem.'

DUBRAVKA FAZLIĆ
Privatna arhiva Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica


Teglica zahvalnosti

Kada izražavamo zahvalnost za kvalitete koje imamo ili za iskustvo koje smo prošli povezujemo ih s dijelovima sebe koje volimo. Sa stvarima koje volimo kod sebe. Samopoštovanje je rutina koju radimo kada iskazujemo ljubav prema sebi. Možete se potapšati po ramenu, zagrliti i tako iskazati zahvalnost. Možete pisati dnevnik zahvalnosti, a možete i napraviti teglicu vaših vrlina i kvaliteta (na papiriće ispisati ih svaki dan koliko ih zamijetite).

teglica zahvalnosti
Profimedia 

Kada se osjećate tužno, odvojeno od sebe, ne možete doprijeti do ljubavi prema sebi, izvadite papirić po papirić i osjetite povezanost s napisanom vrlinom ili kvalitetom. Osjetite gdje je osjećate u tijelu. Dopustite joj da se razvije. Možda vam se i pojavi slika vas kada ste se tako osjećali. Situacije u kojoj ste bili. Teglica je vaše “rezervno gorivo” Dnevna praksa iskazivanja zahvalnosti prema sebi našim vrijednostima, snagama koje imamo ili postignućima osnažit će ljubav prema sebi. Nakon nekog vremena više nam neće biti potrebna potvrda naše vrijednost iz okoline.

Ovog ljeta imate priliku postati praktičar mindfulness meditacije. Ljetni 8-tjedni mindfulness basic trening kreće 05.07.2022. online. Više o treningu pročitajte na www.dubravkafazlic.com