Je li vam se dogodilo da upoznate nekoga i da je vaša veza od početka vrlo intenzivna? Odjednom kao da ne možete živjeti bez te  osobe, a onda se ona naglo povuče pa se vraća, igra s vama toplo-hladno? Nakon nekog vremena shvaćate da ste potrošili puno vremena i energije na odnos koji vas samo iscrpljuje, a ne mijenja se. Međutim, koliko ste god puta pokušali sebi reći da pustite ovu osobu, jednostavno ne možete. Ako vam ova situacija zvuči poznato, možda ste u karmičkoj vezi.

Kako za Bustle objašnjava Charmayne Kilcup, doktorica znanosti i psihologinja, postoje dvije vrste karmičkih odnosa. Prvi je kada ste nekoga poznavali u prošlom životu i vratili ste se da izliječite što god se tada dogodilo između vas dvoje. Drugi se događa kada ste zapeli u situaciji jer imate karmički obrazac koji treba izliječiti, kao što je ne zauzimanje za sebe, gubitak u vezi, iskorištavanje druge osoebe... Iako se karmički odnosi mogu formirati s ljudima koje ste prije poznavali, to nije preduvjet. Karmu možete iscijeliti i s nekim novim. "U svakom slučaju, smisao ove vrste odnosa je iscijeliti sebe i rasti", kaže Kilcup. 

Kako možete znati jeste li u karmičkoj vezi? Osjećaj da se oba partnera oduvijek poznaju obilježje je romantične karmičke veze. "Možda se osjećaju toliko povezani sa svojim partnerom da ne shvaćaju da je ta osoba u njihovom životu da bi ih potaknula na promjenu ili rješavanje određenih obrazaca. Ovo se često naziva nedovršenim poslom", kaže vidovnjakinja i duhovna savjetnica Davida Rappaport. 

Karmički odnosi obično se povezuju s toksičnim odnosima, međutim, to nije uvijek slučaj. Prema Kilcup, to stvarno ovisi o tome s kim ste u toj vezi, vrsti karme koju vas dvoje dijelite ili karmičkom obrascu koji trebate očistiti. Možete čak biti u karmičkoj vezi s nekim tko vam je srodna duša - s nekim s kim je vaša duša odabrala sklopiti ugovor - ili sa nekom drugom dušom, što može biti bilo tko koga poznajete. Budući da se odnosi sa srodnom dušom obično osjećaju emocionalno intenzivnijim od drugih odnosa, boravak u karmičkoj situaciji sa srodnom dušom može rezultirati s puno više uspona i padova. Ponekad se može osjećati kao da nema osjećaja stabilnosti, sigurnosti ili smirenosti, kaže Kilcup. 

Kada ste u karmičkoj vezi sa srodnom dušom, možete primijetiti lošu komunikaciju, hirovito ponašanje koje vas izluđuje, probleme s povjerenjem... Budući da se veza može osjećati vrlo intenzivno, može dovesti do drugih nezdravih ponašanja, kao što je zanemarivanje drugih ljudi u vašem životu da biste se usredotočili na svog partnera ili stalno traženje isprika za njih. Čak i ako znate da zaslužujete bolje, stalno se vraćate. Ako ta dinamika zvuči slično toksičnom odnosu, to je zato što karmički odnosi često dolaze s elementom toksičnosti. “Njihova je svrha izazvati vas i pomoći vam da se izvučete iz obrasca koji vas sputava”, kaže Kilcup. Ove će vas situacije i dalje tjerati sve dok konačno ne budete spremni rasti.

Da biste shvatili o kojem je točno obrascu riječ, trebat će vremena i puno samorefleksije. “Za neke je karmička lekcija da se konačno zauzmu za sebe, spoznaju vlastitu vrijednost i ne toleriraju da ih se iskorištava”, kaže Kilcup. “Drugi primjeri karmičkih obrazaca uključuju učenje suosjećanja, učenje kako biti ranjiv i učenje kako reći ‘Ne’.”

Da biste izašli iz karmičke veze, prvo morate priznati da ste u njoj. Prema Kilcup, ovo je obično najteži dio. “Najlakše je reći: ‘Ali ja ih stvarno volim!’”, kaže ona. “Da, voliš ih. Ali samo zato što ih volite ne znači da biste s njima trebali dugoročno ostati.”

Važno je napomenuti da ne morate raditi na svojim problemima s drugom osobom ako se ona ne želi potruditi. Ne morate ostati u vezi koja nije zdrava samo zato što imate snažnu duhovnu vezu s njima. Lekcije koje biste naučili u ovoj vezi također se mogu 'odraditi' s nekim drugim. "Vaši karmički problemi su vaši, bez obzira na drugu osobu i vašu povezanost s njom", kaže Rappaport.

Razmišljanje o svom ponašanju u prošlim vezama može vam pomoći da shvatite kakvu vrstu ili karmički obrazac treba razbiti. Na primjer, možda ste skloni postati vrlo ovisni o svom partneru ili skrivate prave osjećaje kako biste izbjegli sukob. Što god da je, poduzmite potrebne korake da napravite promjene. Ne trebaju vam nikakvi posebni rituali, kristali ili pomoć duhovnog savjetnika da biste okončali karmičku situaciju. Sve je već u vama.