Svatko tko je imao prilike iskusiti dugogodišnji brak ili drugi oblik partnerstva složit će se da je to bio dug i raznolik put. Ponekad stvari idu glatko i partneri uživaju u provođenju zajedničkog vremena bez puno prepirki ili problema, ali katkad se čini kao da između vas dvoje baš ništa ne funkcionira. I ponovno, dogode se godine kada se vi i vaš partner zajedno razvijate, a onda opet tijekom nekog drugog vremena može vam se činiti da idete u potpuno drugim smjerovima.

Psiholozi će vam reći da je to sasvim normalno. Dugotrajne veze, a posebno brakovi, dinamični su entiteti - i koliko god željeli da ljubav i uzbuđenje s početka veze traju zauvijek, to nije stvarnost braka. Postoje usponi i padovi, a jedini predvidljivi dio braka je promjena koju ćete oboje neizbježno doživjeti kako vrijeme prolazi.

6 faza evolucije braka:

1. Odnos pun ljubavi
U ovoj početnoj fazi, svaki partner pronalazi radost u ispunjavanju potreba drugog. Postoji očekivanje da će potrebe svakog partnera biti uzvraćene, a brak služi učvršćivanju osjećaja ljubavi i brige. Par može produbiti svoje razumijevanje jedno drugoga bez obzira na smetnje svakodnevnog života.

2. Medeni mjesec je završio
U ovoj fazi dinamika se mijenja jer jedan partner ne ispunjava očekivanja drugog, što dovodi do razočaranja i boli. Uvjerenje u uzajamnu odgovornost za dobrobit onog drugog i dalje postoji, ali ponašanja postaju sve manipulativnija, s pokušajima da se ugodi partneru s ciljem vraćanja početnog stanja 'potpune' ljubavi. Ljubav i briga više nisu bezuvjetni, a partneri osciliraju između kritičnosti i osjećaja povrijeđenosti ili razočaranja kada veza nije u idealnom stanju.

3. Borba za moć
Razočaranje se pretvara u ljutnju, što dovodi do borbe za moć obilježene čestim mjerama odmazde. Borba služi kao obrambeni mehanizam protiv stalnog razočaranja u nemogućnosti da se povrati početni odnos pun ljubavi. Svađe se vrte oko pitanja kontrole, kao što su novac, seks ili vrijeme provedeno zajedno. U ekstremnim slučajevima, mogu se pojaviti izvanbračne veze. Borba za moć odražava reakciju na neispunjena očekivanja bezuvjetne ljubavi i prihvaćanja.

4. Zajedničkim interesima do dobrobiti za cjelinu
Supružnici, emocionalno istrošeni i suočeni s prijetnjom odvajanja, preusmjeravaju svoju pozornost na druge aspekte života umjesto da se bave postojećim sukobima. Unatoč smanjenju romantične ljubavi, predanost braku ostaje, a par se fokusira na zajedničke interese za dobrobit obitelji, poput izgradnje kuće, odgoja djece ili napredovanja na poslu. Dok zadovoljstvo u vezi opada, postoji pozitivna povezanost jer par surađuje u zajedničkim poduzećima.

5. Prosvjetljenje
Supružnici priznaju fantaziju da očekuju da drugi ispuni njihove potrebe ovisnosti. Ova spoznaja potiče povećanu neovisnost i samopouzdanje jer pojedinci traže zadovoljstvo samim sobom. Potraga za srećom pomiče se sa supružnika na vanjske izvore, označavajući fazu ponovnog buđenja strasti, ali i prepoznavanja ograničenja veze.

6. Odrastanje
Završnu fazu karakterizira prihvaćanje stvarnosti, s pomakom fokusa na sadašnjost. Pojedinci u ovoj fazi razvijaju samopouzdanje i prepoznaju nužnost održavanja zasebnog emocionalnog identiteta za zrelu vezu. Uspjeh u ovoj fazi uključuje prihvaćanje odgovornosti za vlastite užitke i bol uz shvaćanje važnosti dostupnosti za partnera.

Najvažnija stvar je da svi brakovi i dugoročna partnerstva imaju potencijal za poboljšanje. Čak i kada osjećate da je svaka nada izgubljena, sjetite se da se vaš odnos neprestano razvija. Psiholozi nemaju sve odgovore, ali svi se slažu u jednome: ono što sada mislite o svom brak, već će iduće godine biti drugačije , zaključuje Psychology Today.