Tajne koje znaju samo parovi u dugim vezama: Za vječnu ljubav nužna je ekskluzivnost, a evo kako se kreira

Vječna ljubav pojam je koji zvuči gotovo bajkovito, ali samo iskrenim i predanim zajedničkim radom u odnosu moguće ju je ostvariti i uživati u njezinim blagodatima

Shutterstock

Vječna ljubav nije nešto što se može jednostavno izgovoriti i time ostvariti, nego je to nešto što se gradi kroz misli i djela. Sve ovo je potvrđeno studijom iz 2017. godine u Marriage and Family Review, koja je otkrila faktore koji određuju koliko dugo ljubav može opstati u vezi, piše Psychology Today.

Autori studije Michelle Duda i Raymond Bergner to objašnjavaju na sljedeći način: „Reći da 'Ivan voli Mariju' u romantičnom smislu te riječi ne znači samo da on ima određene osjećaje prema njoj, već i određenu vrstu odnosa s njom. Taj odnos podrazumijeva da je Mariji dao određeno mjesto ili status u svom svijetu. To mjesto je iznimno časno, vrijedno i središnje, možda čak i najviše mjesto koje jedna osoba može dodijeliti drugoj.”

Sljedeća 3 faktora su ključna za ostvarenje vječnog ljubavnog odnosa.

1. Briga za partnerove najbolje interese

Duda i Bergner kao prvi uvjet za održivu ljubav navode ulaganje partnera u dobrobit jedno drugog. U dugotrajnim vezama to ulaganje ne bi trebalo biti sredstvo za postizanje cilja, već se opisuje kao duboko zanimanje za dobrobit voljene osobe radi nje same.

„Marija ulaže u Ivanovu dobrobit zbog njega samoga, a ne samo zbog toga kako bi njegova dobrobit mogla koristiti njoj”, objašnjavaju autori. On za Mariju nije puka 'roba' - dakle, nije entitet koji ima mjesto u njenom svijetu samo zbog ispunjavanja njenih potreba i želja.

Umjesto toga, Marija vidi Ivanovu dobrobit kao produžetak vlastitog blagostanja i odnosa. Oboje njeguju osobni rast onog drugog, ne zato što će im to donijeti nagradu, već zato što im je zadovoljstvo i čast to raditi. Oboje osjećaju da ni oni sami, ni njihova ljubav, ne mogu napredovati ako drugi ne napreduje kao pojedinac. Ova predana briga za sreću partnera, bez skrivenih motiva, prvi je temelj trajne ljubavi.

2. Poštivanje ekskluzivnosti vaše veze

Drugi najveći doprinos trajnoj ljubavi je neupitna ekskluzivnost. Duda i Bergner objašnjavaju: „Romantična ljubav podrazumijeva da je Marija za Ivana 'jedina i prava'. Podrazumijeva ekskluzivnost.” Nadalje dodaju: „To znači da Ivan rezervira vrstu odnosa koju ima s Marijom – koji uključuje intimnost, seksualnost, predanost, brigu za njezinu dobrobit i više – samo za nju.”

Poštivanje posebnog mjesta koje vaš partner zauzima ključno je kako bi on shvatio vašu predanost. Dati takvo mjesto bilo kome drugom bila bi temeljna izdaja – ne samo povjerenja, već i same veze koju ste izgradili zajedno.

Ekskluzivnost nije samo stvar fizičke vjernosti; ona uključuje i emocionalnu lojalnost. Čuvajući intimnu povezanost koju dijelite s partnerom – bilo kroz riječi, djela ili oboje – jačate svetost vaše veze. Time ponovno potvrđujete sigurnu, cijenjenu i nezamjenjivu prirodu svoje ljubavi, što je ključno za njezinu dugovječnost.

3. Održavanje povjerenja i intimnosti

Intimnost se smatra trećim temeljem vječne ljubavi. Međutim, važno je razlikovati pravu intimnost od puke bliskosti. Intimnost je mnogo više od samo poznanstva i privrženosti. To je nešto što se postiže tek kada otvorimo najdublje dijelove sebe partneru.

Autori opisuju pravu intimnost kao trenutak kada Ivan daje Mariji središnje mjesto u svom intimnom svijetu. Objašnjavaju: „To podrazumijeva da on za nju stvara mjesto kao svoju glavnu povjerljivu osobu i 'srodnu dušu', povjeravajući joj važne osobne stvari poput svojih nada, snova, uspjeha, neuspjeha, briga, nesigurnosti, povreda i iskrenih nesuglasica – i da želi da i ona njemu uzvrati isto.”

Ova razina povjerenja i ranjivosti transformira odnos iz puke bliskosti u pravu intimnost. Kada oba partnera osjećaju sigurnost da mogu podijeliti svoje najdublje strahove, želje i nesigurnosti, dijele i neotuđiv osjećaj jedinstva.