Naravno da znam što je voće a što povrće!

Kad bi vas netko pitao znate li razlikovati voće od povrća, vjerojatno biste odmah odgovorili potvrdno jer naravno da vam je jasno što je što ‒ voće je slatko i jede se sirovo, kuhano ili u desertima, a povrće dodajemo slanim jelima i salatama...

U većini slučajeva ova je kulinarska podjela točna, ali ne uvijek! U prošlom sam broju Sense pisala o rabarbari, povrću koje se najčešće koristi kao voće, a ovoga ću vam puta predstaviti voće koje u raznim jelima i kombinacijama ima ulogu povrća!

Botanička podjela

Kako zapravo razlikovati voće od povrća? Iz spomenute kulinarske perspektive razlikujemo ih po okusu ‒ voće je slatkasto i od njega se prave slastice, sirupi i sokovi te ga jedemo sirovo kao dio doručka, za desert ili užinu. Povrće je, pak, blažeg okusa ‒ kiselkasto, gorkasto, slatkasto ili ljutkasto, te ga pripremamo kao prilog, u juhama, salatama ili kao glavno jelo, uz dodatak začina i soli.

No, postoji i druga podjela, ona botanička, prema kojoj hoće li nešto spadati u skupinu voća ili povrća ovisi o tome od kojeg dijela biljke izrasta. Voće se razvija iz cvijeta, dok je povrće korijen, stabljika ili list biljke. Kad obratimo pažnju na ovu kategorizaciju, odmah nam je jasno da mnoge namirnice koje smatramo povrćem to zapravo nisu.

Pobliže ih upoznajte

Svi koji su ikad posjetili povrtnjak ili imaju sreću sami uzgajati hranu znaju da vrlo popularno „povrće“ poput rajčice, paprike, patlidžana, krastavca, tikvice, bundeve, graška šećerca, kukuruza i mahune izrastaju upravo iz cvijeta.

Stoga su, botanički gledano, zapravo voće! U ovu skupinu možemo još dodati i masline, egzotični avokado i orijentalnu okru, kod nas poznatiju pod imenom bamija. Osim krastavca i avokada koji se najčešće jedu sirovi te rajčice koja je izvrsna i sirova i kuhana, sve ostalo navedeno voće potrebno je kuhati ili na neki način obraditi kako bi bilo interesantno i dovoljno meko za jelo, što s „pravim“ voćem nije slučaj.

Kako u našim krajevima vrlo dobro poznajemo i često koristimo većinu navedenih namirnica, pozabavit ću se upravo malo neobičnijim voćem – avokadom i bamijom, te vam pomoći da ih bolje upoznate.

Upoznajte avokado

Upoznajte bamiju