Misli i emocije su itekako povezani, misli mogu značajno utjecati na to kako se osjećate, kao što i trenutačno emocionalno stanje može poremetiti tijek vaših misli. Što više razmišljate o negativnim stvarima, to se gore osjećate. A kako vam raspoloženje pada, veća je vjerojatnost da ćete razmišljati o negativnostima. Najednom se nađete u začaranom krugu koji je teško prekinuti.

Zato morate aktivno raditi na promjeni tijeka svojih misli jer zadržavanje na teškim i zabrinjavajućim mislima samo će vas povući prema dolje i osjećat ćete se zaglavljenima. 

Razlikujte razmišljanje o problemu i razmišljanje o rješavanju problema

Ako se nađete u nekoj neprilici, npr. kasnite s plaćanjem računa, zamišljanje sebe kao beskućnika ili razmišljanje o tome kako je nepravedno što kasnite nije produktivno i svakako vam neće pomoći u tome da se osjećate bolje. Umjesto toga radije upitajte samoga sebe što možete učiniti da riješite ovaj problem. Ako razmišljate o problemu, razmišljate o problemu. Ako aktivno tražite rješenja, rješavate probleme, piše Inc. Samo tako ćete moći krenuti naprijed.

Promijenite kanal u svojem mozgu

Kao što na televiziji mijenjamo kanale, tako možete i promijeniti kanal u svojim mislima. Svaki put kad se ulovite u razmišljanju o nečemu što vas rastužuje ili opterećuje, umjesto da si govorite kako morate prestati razmišljati o tome (što vam u većini slučajeva neće pomoći), radije se zaokupite nečim drugim što će vam pomoći i u tome da promijenite tijek svojih misli. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti u takvim situacijama:

Kako se osloboditi crnih misli
Pexels 

Nazovite prijatelja i razgovarajte o sasvim drugoj temi
Izazovite sebe da preuredite svoju policu za knjige za 10 minuta
Provedite nekoliko minuta raščišćavajući nered u određenoj prostoriji
Čitajte knjigu ili nacrtajte nešto
Uključite glazbu i ples
Vježbajte (spora šetnja će vam dati više vremena za razmišljanje, ali brzi trening zahtijeva koncentraciju)
Pokušajte meditirati
Pišite dnevnik zahvalnosti - nabrojite sve na čemu ste danas zahvalni
Isprobajte mindfulness tehniku STOP

Ključno je pronaći nešto što radi za vas. Možda ćete morati eksperimentirati s nekoliko različitih strategija dok ne pronađete pravu aktivnost za vas koja će vam pomoći da se rasteretite. 

Potražite pomoć kada vam je potrebna

Određena mentalna stanja, poput depresije i anksioznosti, povećavaju šanse da ćete razmišljati o neugodnim stvarima. Vrijedi i obrnuta situacija – razmišljanje o neugodnim stvarima povećava šanse da ćete razviti problem s mentalnim zdravljem.

Ako vam je teško izbaciti uznemirujuće slike iz glave ili se stalno bavite negativnim mislima, potražite stručnu pomoć. Razgovor s terapeutom mogao bi vam pomoći u tome da naučite kako si najbolje pomoći da se osjećate bolje.