Pojava društvenih mreža donijela nam je mnoge prednosti i dobrobiti – nikada nije bilo lakše stupiti u kontakt s ljudima diljem svijeta bez obzira na mjesto ili vrijeme. One su postale i primarni način na koji konzumiramo vijesti i druge zabavne sadržaje.

Nažalost, pokazalo se da društvene mreže imaju i svoje nedostatke. Potiču našu tendenciju da uspoređujemo svoje stvarne živote s idealnim životima koje drugi predstavljaju na takvim platformama. Zbog toga se možemo osjećati da su naši životi manje uzbudljivi ili da smo mi manje dobri i ljepši od drugih što dovodi do negativnih emocionalnih iskustava.

Stoga je imperativ da uspostavimo zdrav odnos s društvenim medijima kroz postavljanje granica. Ključ za pravilno korištenje društvenih mreža je kontinuirano procjenjivanje kako one utječu na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Ako vaše interakcije nisu ohrabrujuće i ne potiču dobre emocije, morate napraviti promjenu.

U nastavku donosimo vam osnovne afirmacije koje vam mogu pomoći u uspostavljanju zdravog odnosa i čvrstih granica na društvenim mrežama:

1) U redu je ograničiti komentare na svojem profilu.
2) U redu je otpratiti one profile koji me navode da se osjećam loše i manje važnim.
3) U redu je uzeti pauzu od društvenih mreža.
4) U redu je isključiti notifikacije na mobitelu.
5) U redu je ne odgovarati odmah na poruke, kao i uopće ne odgovarati na poruke.
6) U redu je blokirati ljude koji ne poštuju moje osobne granice.