Živimo u svijetu prekršenih obećanja. Živimo u doba u kojem ljudi olako shvaćaju svoje riječi. Kažemo prijateljici da ćemo je nazvati sljedeći tjedan na ručak, znajući da nemamo vremena. Obećavamo kolegi da ćemo mu donijeti novu knjigu koja nam se jako svidjela, iako smo svjesni da knjige ne posuđujemo.

Sami sebi obećavamo da ćemo se brinuti za svoje zdravlje, pojednostaviti život i više se zabavljati bez ikakve ozbiljne namjere da učinimo radikalne promjene potrebne za postizanje tih ciljeva.

Kada dovoljno dugo govorimo ono što ne mislimo, to postane navika. Kad god ne govorite istinu, učvršćujete naviku da budete nepošteni. Problem je u tome što gubite vjerodostojnost ako ne održite riječ. Kad izgubite vjerodostojnost, gubite veze povjerenja, a izgubljeno povjerenje na kraju dovodi do niza prekinutih odnosa.

Možda mislite da se to odnosi samo na odnose koje imate s drugim ljudima, ali to nije jedini problem. Neiskrenošću uništavate najvažniji odnos; onaj prema sebi. 

Da biste razvili filozofiju poštenja, počnite promatrati koliko neistina izgovorite u tjednu. Da, čak i one “male bijele laži” koje na prvi pogled nikome ne štete. Sljedećih sedam dana pridržavajte se "posta" od nepoštenja i obećajte sebi da ćete biti potpuno iskreni u svim susretima i interakcijama s drugima i sa samim sobom.

Kada nekome obećate da ćete nešto učiniti, to i učinite. Nakon što postavite ciljeve, držite ih se. Budite čovjek od riječi, a ne netko tko puno priča, a malo radi. Kako postajete iskreniji, vidjet ćete i kako se vaši odnosi mijenjaju. Iznad svega, primijetit ćete kako i sami možete živjeti slobodnijim i autentičnijim životom.

Robin Sharma