Kada ulaze u srednje godine, nažalost, neke žene promatraju taj period kao doba stagnacije, mirovanja. Teško se odlučuju na bilo kakvu promjenu zbog stava da je to u njihovim godinama nemoguće. Međutim, ovo je jedna od najvećih zabluda, jer 50. godine mogu biti magični pokretač za pozitivnu transformaciju. Sve što vam je na umu, može postati java.

Umjesto da se osvrćete na prošlost i preispitujete jeste li mogli bolje, drugačije i ponavljate u sebi prilike koje ste možda propustile - zakoračite u nešto novo i osvijestite da sada imate moć kreirati život kakav želite. Stekli ste iskustvo, u mnogim stvarima ste se već ostvarile, a sada je šansa da se povežete sa sobom i posvetite sebi. Naučili ste brojne lekcije kroz život, a u prošlost se vraćajte samo da biste iz njih izvukli pouku. 

Ako mislite da je sada kasno ostvariti novi cilj ili san, jedna kineska poslovica vas podsjeća: "Najbolje vrijeme za sadnju drveta bilo je prije 20 godina. Sljedeće najbolje vrijeme je danas"

Što ovo zapravo znači i kako možemo navedenu kinesku poslovicu iskoristiti za svoje dobro? Bez obzira na to što su prošle godine od neke želje, nemojte je ignorirati. Umjesto toga, shvatite to kao poziv na akciju. Nemojte se mučiti mislima ''zašto ovo drvo nije posađeno prije 20 godina", odnosno zašto tada niste nešto poduzeli. Tada ste bili drugačiji, imali ste drugačije ideje o životu i o sebi, nešto vam je drugo bilo prioritet. Ali sada bolje razumijete što želite i to je već važan korak naprijed.

To može biti bilo što - možda želite naučiti novi jezik, popeti se na vrh planine, promijeniti posao, hobi pretvoriti u posao, otputovati u najdražu zemlju, pridružiti se dramskoj skupini ili zboru, otići na koncert najdražeg glazbenika, udomiti kućnog ljubimca, obojiti kosu drugu boju, fotografirati, ponovno otvoriti srce za ljubav, početi meditirati, naučiti plesati, proučavati astrologiju, objaviti knjigu, pokrenuti blog ili YouTube kanal koji će inspirirati druge, steći nove prijatelje, smršavjeti, preurediti namještaj, aktivirati se više u vašoj lokalnoj zajednici, voziti motor... 

Niste zakasnili, to je samo izgovor. Bilo kada, bilo gdje, možete planirati novi korak i poduzeti ga za svoje bolje sada i sutra. Ne možete promijeniti ono što se već dogodilo. Ali možete krenuti u pravcu koji vam je posebno važan. Imate sebe, iskustvo, znanje i snagu. Ako odustanete i tražite izgovore, to samo može dodatno zakomplicirati vaš daljnji put, a želja će i dalje unutar vas vrištati: 'Tu sam.' Odustajanje nije opcija osim ako na nešto uopće ne možete utjecati. 

Nema razloga da si zamjerate za pogrešne odluke u prošlosti ili za izgubljeno vrijeme. Njima ste oblikovali sebe baš kakvi ste danas. Zato imate dovoljno snage da posadite drvo svojih snova, uzgajate ga i uživate u njegovim plodovima. 

Izvor: sensa.mondo.rs