Zahvalnost - moćna navika koja nam može pomoći da napravimo korak naprijed, promijenimo život i način na koji gledamo na stvarnost.

Postoji zakon koji su mnogi već testirali: Što više dajete - i pritom od srca, iskreno, ne razmišljajući dobivate li nešto zauzvrat – više darova života vam se vraća. Postoji stara izreka koja kaže - ruka koja daje ostaje otvorena za primanje. Ono što pružate, to vam se i vraća; energija koja odašiljete, dolazi nazad.

Kako učimo biti zahvalni, naši životi se mijenjaju na magičan način. Prvo, u nama se otvara dar da vidimo/osjećamo ono za što trebamo svakodnevno biti zahvalni. Kada se čovjek zahvali, on daje bez oklijevanja. Zahvalnost je naš stalni plemeniti učitelj, potrudite se da postane i stalni suputnik vašeg dana.

Ujutro se probudite, otvorite prozor i udahnite zrak punim plućima. Zahvalite se na tome. Otiđite u kupaonicu, otvorite slavinu, počnite se spremati za dan pred vama. Ponekad moramo usporiti i osjetiti svježu jutarnju rosu ili okusiti aromu kave. Spoznati da imamo slobodu izbora. Budite zahvalni na toj mogućnosti.

Ubrzo ćete vidjeti svijet drugim očima. Možda će vam se netko osmjehnuti na ulici na putu do posla i to će vam zagrijati srce. Možda, kad otvorite mobitel ili računalo, ugledate poruku dragog prijatelja i ona vas raznježi. Možda vam netko preporuči dobru knjigu ili nasmije nekom pričom...  Budite zahvalni na tim 'sitnicama' u danu. Zapravo, uopće nije riječ o sitnicama jer netko vam je dao djelić svog vremena, poslao tračak pažnje, nježnosti - preusmjerio tijek energije u vašem pravcu. Kad to spoznate, odjednom se tako lijep, mirisan cvijet otvara u vašem srcu... Cvijet zahvalnosti. 

Kada steknete sposobnost zahvaljivanja za bilo koju sitnicu, bit ćete iznenađeni kada shvatite da male stvari zaista ne postoje - sve što je vrijedno naše radosti, veliki je dar.