Postoje situacije, uvjerenja i okolnosti koje nas čine "zaglavljenim", sabotiraju nas da idemo naprijed, a ne znamo kako ih promijeniti. Ne možete otpustiti ono što se dogodilo, progoni vas neka situacija? Ili još uvijek ne možete zaboraviti određenu situaciju ili osobu, ne možete joj oprostiti i to nastavlja utjecati na vaš život?

Ako se uljuljkate u ovo stanje, stalno iznova analizirate, odbijate sagledati realnost i drugu stranu, ciklusi negativnosti lako se mogu ponavljati. Zato je važno otpuštanje, kao i svijest o nečemu da bismo to uopće mogli promijeniti. 

Baš o tome nam govori citat Carla Gustava Junga:

"Ne možemo ništa promijeniti dok to ne prihvatimo. Presuda ne oslobađa, ona tlači"

Svaka pozitivna promjena počinje prihvaćanjem. Ako su se neugodne situacije dogodile u prošlosti, mi ih ne možemo više promijeniti, ali možemo promijeniti način na koji ih promatramo i iz njih izvući važne lekcije. Prihvaćanje nije isto što opravdavanje ili odustajanje. Ovdje se ne radi o tome da čovjek treba trpjeti ono što mu ne odgovara. Prihvatiti znači prepoznati da je prošlost upravo takva kakva jest. Prihvatiti znači ne nadati se boljoj prošlosti.

Osoba odgovorna za svoj život zna prihvatiti realnost. Prihvaćanje nije slabost, već snaga, adekvatnost i prilagodljivost. To je spremnost na priznanje: "da, istina je da mi se to događa ili mi se to dogodilo"; "istina je da sam napravila grešku"; "moj izbor je bio pogrešan"; "povrijedila me osoba kojoj sam vjerovala" itd. Tek kad ste to prihvatili, možete pronaći rješenje i preokrenuti svoj život na bolje. Kroz prihvaćanje prestajete trošiti energiju na nepotrebno i svjesno odlučujete krenuti stazom pozitivnih promjena. 

Izvor: sensa.mondo.rs