Sigurno ne biste hodali ulicom zatvorenih očiju pa zašto zatvarate oči pred svojim životom?
Riječi pjesme „Exodus“ Boba Marleyja: „Otvori oči, pogledaj unutra. Jesi li zadovoljan životom koji živiš“, čuli smo bezbroj puta, ali rijetki su to učinili. Naravno, nije se lako suočiti sa sobom. Otvaranje očiju može biti bolno i zastrašujuće. Ali, zar ne biste voljeli biti zdraviji, živjeti kvalitetnije ili ostvariti svoj puni potencijal?

Žena koja je bila dovoljno hrabra i uporna da se suoči sa sobom i o tome napiše knjigu (koja je u međuvremenu postala svjetski bestseler) klinička je psihologinja dr. Nicole LePera. Suočivši se s „demonima“ iz svog djetinjstva, koje je, kao mnogi od nas, držala zatočenima u zakucima uma, preuzevši kormilo svog života „rodila se“ kao snažnija i moćnija žena.

Prema svom višegodišnjem i ne uvijek laganom putu iscjeljenjaosmislila je holistički model liječenja koji spaja mentalno i fizičko zdravlje, shvativši na sebi i svojim pacijentima da tradicionalna kognitivno-bihevioralna terapija ne pomaže uvijek. Mimo svog hvaljenog prvijenca „Mentalni restart“, na svom profilu na Instagramu @the.holistic.psychologist američka psihologinja ima više od šest milijuna pratitelja kojima na pristupačan način predaje duboke uvide potičući nas na propitkivanje vlastitih navika.

Ono što je prethodilo njezinu globalnom uspjehu autorica je prozvala „mračnom noći svoje duše“. Iako je na Sveučilištu Cornell diplomirala psihologiju, a zatim završila doktorski studij kliničke psihologije na New School for Social Research u New Yorku, ova 40-godišnjakinja stručnjakinja, koja bi drugima trebala pomoći da shvate svoj unutarnji svijet, priznala je da istodobno samoj sebi nije znala pomoći. No kako se u životu sve događa s razlogom, LePera je počela doživljavati krize.

„Nedavno sam 'proslavila' trideseti rođendan i pomislila: 'Zar je to sve?' Iako sam već ostvarila velik broj dječjih snova – živjela sam u gradu koji sam sama izabrala, imala privatnu terapeutsku praksu i partnericu koja me voljela – i dalje sam osjećala da postoji ključni dio mojeg bića koji je izgubljen ili nedostaje ili ga možda nikada nije ni bilo“, iskreno je progovorila u svojoj prvoj knjizi. Nedugo nakon toga jednog se dana iznenada onesvijestila otkrivši bolnu spoznaju da joj je „život postao šupalj“. Njezin je život izvana izgledao odlično posložen, ali kada je zastala i „otvorila oči“, nije joj se svidjelo to što je vidjela. Shvatila je da više ne može ignorirati znakove koje joj je slala njezina duša. „Taj bolan trenutak omogućio je pristup svjetlu, otkrio mi velik dio sebe koji sam pokopala. Odjednom, su stvari postale jasne: moram pronaći promjenu“, napisala je.

Kao i dr. LePeri, mnogima je od nas lakše kao hrčak trčati na kotaču jer nismo sigurni što će se dogoditi ako stanemo. Poslovne obaveze bez kraja i konca, odgoj i briga o djeci, čišćenje doma, kuhanje, planiranje budućnost, izlasci s prijateljima, vježbanje, hobiji... neodgodive su „distrakcije“ i odličan izgovor da osluhnemo svoju dušu. Mnoge su žene silno učinkovite u svom virtuoznom multitaskingu i mnoge se pretrpavaju obavezama kako bi same sebi skrenule pažnju od nekih duboko usađenih uvjerenja s kojima više ne rezoniraju ili neriješenih osjećaja iz djetinjstva. Mnoge od njih su, baš poput LePere koja potječe iz talijanske obitelji, naučene da je neugodne stvari najbolje ignorirati te su taj stav nastavile njegovati i u odrasloj dobi. U guranju stvari pod tepih postali ste možda maherica, ali ponekad se ta hrpa „prašine“ podigne i uskovitla pa vas udari u glavu. Toj iznenadnoj životnoj pljusci trebali biste zahvaliti jer možda kao i LePera shvatite da ste „zapeli“. Ako ne uspijevate održati obećanja koja ste sami sebi dali, ako osjećate da nemate kontrolu nad svojim emocijama, ako ste izgubljeni u razmišljanjima o prošlosti ili budućnosti, ako vas opterećuje vaš unutarnji kritičar, ako teško izražavate svoje želje i često činite iste greške, to su mogući znaci da ste zapeli, navodi psihologinja.

Osjećate li da vaša duša žudi za promjenom, prvi je korak otvaranje očiju. Tek kada postanete svjesni cijeloga sebe, svojih navika i načina razmišljanja koje su oblikovali vama najvažniji ljudi, možete poželjeti, vizualizirati i ostvariti promjene. Drugim riječima, ne možete promijeniti posao, pronaći novog partnera, zdravije se hraniti ili popraviti svoj život na bilo koji način dok sami sebi ne postanete transparentni, dok ne otkrijete kako ste uopće stigli tu gdje jeste. „Zahvaljujući procesu samospoznaje odjednom će vam biti otkrivene mnoge ranije skrivene sile koje vas neprekidno oblikuju, manipuliraju vama i ne dopuštaju vam da napredujete“, kaže LePera. Da biste to postigli, morate sići s autopilota i živjeti svjesno. „Kada smo na autopilotu, naše reakcije pokreće primitivan ili podsvjesni dio uma“, objašnjava psihologinja tumačeći da je u tom dijelu vašeg mozga pohranjeno svako vaše iskustvo. I prema tome, ono nije objektivno i racionalno, nego je vrlo emocionalno, impulzivno i iracionalno. A upravo je taj dio vas pokretač većine vaših ponašanja. U tome nikako niste jedini. Istraživanja pokazuju da većina ljudi živi na autopilotu. „Neka skeniranja mozga pokazuju da samo pet posto dana djelujemo u svjesnom stanju, ostatak vremena smo na podsvjesnom autopilotu“, navela je autorica.

Kako razbiti taj začarani krug i postati pilot koji aktivno sudjeluje u svom životu? „Prvi korak u razumijevanju vaših obrazaca je prakticiranje osviještene svjesnosti. To je nešto kao samoosvjedočenje gdje sami sebe promatrate s pozicije neutralnog i znatiželjnog svjedoka“, objašnjava autorica. Predlaže da pri gradnji veće svjesnosti svakoga dana odvojite nekoliko minuta za vježbanje prisutnosti u trenutku. „Prvi korak prema skidanju s autopilota je stvaranje novih navika pa svaki dan sami sebi nešto obećajte. To može biti odlazak u 10-minutnu šetnju, ispijanje čaše vode, 5-minutna meditacija ili vođenje dnevnika 10 minuta. Neka vaše obećanje bude toliko jednostavno da ga možete raditi baš svaki dan“, savjetuje psihologinja dodajući da ćete se polako, svakog dana osjećati sve manje „zaglavljeno“ i sigurnije u sebe.

Svako obećanje koje si ispunite, svaku svoju malu pobjedu prema stvaranju novog života bilježite. „Dnevnik budućeg ja“ LePerina je omiljena metoda ili alat za upoznavanje sebe, a možete ga voditi pomoću smjernicama iz njezine knjige ili besplatno na web stranici theholisticpsychologist.com. Autorica ističe da je tu vrstu dnevnika osmislila radi vlastitog ozdravljenja. Objašnjava da vođenje njezina dnevnika omogućuje da svjesno razvijate nove živčane puteve u mozgu, one koji će vas voditi prema novim mislima, osjećajima i ponašanjima. Pritom je, naravno, esencijalno biti suosjećajan i nekritičan. „Za stvaranje nove rutine potrebno je mnogo strpljenja. Moguće je da ćete pokleknuti, ali važno je da se zbog toga ne kritizirate. Uvijek možete početi ispočetka sljedeći dan. Tako nastavljate dalje, a ne sabotirate sami sebe“, kaže psihologinja.

Njezini su prvi koraci životnog restarta počeli promjenom prehrane, kretanjem i meditacijom, a kulminirali su radom na mentalnom zdravlju. To joj je, kaže, pomoglo da postane „prvi put u svojem odraslom životu svjesna“. Koji će biti vaši prvi koraci, odlučit ćete sami, ali zapamtite LePerine riječi: „Buđenja nisu mistična iskustva i nisu namijenjena samo 'duhovnim' ljudima. Ona su za svakog pojedinca koji se želi promijeniti.”