Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca razgovaraju sa svojim životinjama svakodnevno kao s ljudima. Svojim psima ili mačkama požele dobro jutro, pitaju ih jesu li gladni, žele li ići u šetnju... Možda se ponekad pitate zašto se tako ponašate? Ono što radite, naziva se antropomorfizacija, pripisivanje ljudskih karakteristika drugim bićima, stvarima ili pojavama. 

Da citiramo Nicholasa Epleya, profesora bihevioralne znanosti sa Sveučilišta u Chicagu: "Povijesno gledano, antropomorfiziranje se smatralo znakom djetinjarije ili gluposti, ali to je prirodni nusprodukt tendencije koja ljude čini jedinstveno pametnima."

Inače mislimo da je divno kada djeca doživljavaju životinje na ljudski način, ali kada to čine odrasli, namrštimo se i čudno nam je. Antropolozi vjeruju da je opažanje ljudskih kvaliteta u životinjama, biljkama ili čak predmetima znak inteligencije. Niti jedno drugo živo biće osim čovjeka nema takvu sposobnost prepoznavanja ljudskog ponašanja u životinjama i neživim predmetima.

Iako je imenovanje životinja najpopularniji oblik antropomorfizacije, nije jedini. Antropomorfizam također uključuje davanje karakternih osobina kućnim ljubimcima. To što svog psa zovete "bebo" ili svoju mačku "namrgođena dama" ne znači da ste čudni. Naši mozgovi su komplicirani. Nakon godina istraživanja i znanstvenih studija, još uvijek nismo sigurni za što su sve naši umovi sposobni. Pokušaj pronalaženja ljudskih karakteristika u životinjama ili čak neživim predmetima znak je i kreativnosti našeg mozga.

Antropomorfizam ne utječe samo na ljude, već utječe i na naše kućne ljubimce. Istraživanja su pokazala da ako stalno razgovarate sa svojim psićem, on uči razlikovati riječi i vaše geste. Kada razgovarate sa svojim psom, on može vrlo dobro razumjeti vaše riječi i osjećaje. Mačke ne razumiju vaše riječi tako dobro kao psi. Ali mogu prepoznati vlasnikov glas i naredbe. Mačke zapravo koriste više od 16 različitih načina komunikacije.

Mi smo društvena bića, ljudi žele razgovarati i sprijateljiti se sa svima s kojima mogu: to je u našoj prirodi. Zato, sljedeći put kad vas netko nazove čudakom zbog razgovora sa psom, samo znajte da ste savršeno normalni. 

Izvor: Thedailynet