Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 NAJGORIH PREDRASUDA O USPJEŠNIM ŽENAMA: Što ste moćniji, drugi su spremniji pripisati vam negativne karakteristike

Svatko se u jednom trenutku susreće sa sterotipima, ali ne brinite, nije do vas.

 stereotipi uspješne žene.jpg Izvor: Pexels

Biti zaokružena osoba ne znači biti ičiji konstrukt. Koncepti na kojima se izgrađujete proizlaze iz vas, a naravno neophodna je i okolina. A od nje se može pobjeći, čak i ako se ne može izbjeći. Upravo ta okolina ima svoje mane pri formiranju vizije onoga tko biste trebali biti. Što više napredujete, često imate osjećaj i kako se u percepciji drugih mijenjate. U realnosti, ista ste osoba, ali se svakim napretkom nanovo razvijate i stvarate alate koji vam ranije nisu bili dostupni.

Uspješne osobe, a pogotovo žene, često se moraju suočavati sa stereotipima oblikovanim socijalnim aspektom. Riječ je o instinktivno pripisanim karakteristikama koje vas pokušavaju klasificirati prema dobi, težini, boji kože, spolu… uspjehu. Svi naginju korištenju nekih jer ih se nesvjesno koristi kako bi se brže i lakše donosile odluke. Takve unaprijed stvorene ideje, iznimno su jednostavne, a imaju negativan utjecaj na vašu perspektivu drugih te način na koji se zatim prema njima odnosite.

Stereotipi su, u suštini – ograničenja, a koja dodjeljuju ljudima uloge koje nužno nisu stvarne niti odgovarajuće. Najčešći stereotipi koji se vežu uz uspješne žene su sljedeći:

Ledena kraljica

Stereotip koji se uvukao u književnost, filmsku kulturu, a naposljetku i stvarni život. Definira ženu koja je uspješna, ali je stoga izrazito nepristupačna i nimalo simpatična. Poput neke zvjeri, lišena je emocija, osim ako je riječ o njoj samoj. Istovremeno, da je slučajno iskazala emocije smatrala bi se suviše krhkom ili čak nestabilnom i nikako se ne bi mogla naći na poziciji moći. Ona koja ne pokazuje emocije i drži se ekstremno profesionalno smatra se hladnom i nedostupnom osobom. Ovo je ujedno jedna od najtežih pozicija za ženu jer se čini, kako ne može pobijediti, koji god smjer izabrala.

Sama, znači usamljena

Samoća, život bez partnerskih odnosa ne mora nužno biti negativna. Dapače, sve češće je riječ o izboru. Ali, društvene ga norme nerijetko pripisuju neuspjehu i gledaju na njega tugaljivo. Ne shvaća se pritom kako ovaj izbor nudi slobodu. Kretanje i radnje koje mogu doprinijeti osobnom razvoju. Biti sam ne znači biti usamljen. To najbolje znaju oni koji su donijeli takvu odluku. Uostalom, samoća nije izjednačena sa izolacijom. Većina ljudi koji su sami imaju i dalje krug onih na koje se mogu osloniti. Samo, koriste pravo izbora.

Čvrsta tj. teška

Bavite li se nesvakidašnjim poslovima koji se često pripisuju muškarcima, moguće je kako će vas dohvatiti stereotip oštrine, težine. On proizlazi iz ljudske nemogućnosti promatranja van okvira. Ne može vas se smjestiti niti u jednu domenu pa ako imate jak karakter i odlučni ste, mnogi misle kako ste teška osoba. Ovo nije nužno vezano uz pojam hladnoće, već jednostavno uz strah i neznanje. Umjesto da upijaju vaše vještine i uče od vas, ljudima je jednostavnije percipirati vas kao nekoga tko je nedostižan, a time vam i dati ovakve, negativne karakteristike.

Slaba

Suprotno od prethodnog, slabost se obično pripisuje onima čiji uspjeh ne ovisi o drugima. Naime, neovisnost može djelovati kao ograđivanje i zatvaranje pa se lako formira mišljenje kako takva osoba mora imati razloge skrivati svoje nedostatke, a to znači kako je u stvarnosti slaba. Također, one koji se usude tražiti pomoć i, još važnije, prihvatiti ju gledaju se kao slabe osobe. Žene stoga pokušavaju pokazati kako sve mogu same, a samo da ne bi ispale slabe. Što je najveća pogreška jer, na taj se način uistinu ukalupljuju u ovaj stereotip, misleći kako čine upravo suprotno.

Muškobanjasta

Da, ovaj izraz uopće, nije vezan samo za fizički izgled već i poziciju u sklopu karike uspjeha. Postoji ideja modernog, poslovnog čovjeka. Nažalost, kako je i sama riječ „čovjek“ muškog roda, ona na neki način umanjuje ženski i očekuje određene obrasce ponašanja. Kada ih žena i usvoji tada ju se počinje i uspoređivati s muškarcima, a oblači li se također, slobodnije, sličnije muškarcima tada joj se ovaj izraz sasvim sigurno pripisuje.

Emocionalna, osjetljiva

Jedan od najopasnijih stereotipa s kojima se žene mogu susresti na rukovodećim pozicijama. Nije dobro ne pokazivati emocije, ali niti ova varijanta ne zadovoljava mnoge. I ona je način za pronalazak mana. U stresnom okruženju je jasno kako ćete se u jednom trenutku ne slomiti, već prepustiti emocijama. Nezdravo je gutati ih i potiskivati. I zapamtite, što god drugi mislili, one nisu slabost.

Ljuta

Ljutnja je znak statusa kod muškaraca, ali kada žene pokažu ljutnju, na njih se gleda kao na manje kompetentne. Uzmite za primjer nekadašnju prvu damu SAD-a Michelle Obamu. Dok je bila vokalna oko suprugove kampanje, dijelila svoje političko mišljenje, ali i znanje koje izvire iz njenog zaleđa pravnice, smatrali su ju ljutom, grubom, antipatičnom. Simpatije je pridobila nakon što je prigušila svoj glas i dozvolila da se u prvi plan njenog prezentiranja stavlja moda. Zamislite da se ne možete naljutiti zbog neuspjeha drugih, da vas nešto ne smije iritirati jer to vas tada čini neugodnima? Vrlo nezahvalna pozicija, spustiti glavu, zar ne?

Stereotipe je nemoguće izbjeći. Susrest ćete se s njima u barem jednom periodu života i neće uvijek biti riječ o istima. Zapamtite, kako im ne smijete dozvoliti da vas umanje. Budite svjesni svojih vrijednosti i djelujte kako bi mogli napredovati. Zavist je puno veći neprijatelj onim ljudima koji imaju potrebu druge svrstavati u ladice.

Izvor: Forbes

Izdvojeno za vas...