Izbjegavanje sukoba vrsta je ponašanja koje ugađa ljudima i obično proizlazi iz duboko ukorijenjenog straha od uzrujavanja drugih. Ljudi koji ovako reagiraju na sukobe često očekuju negativne ishode i teško im je vjerovati reakciji druge osobe - drugim riječima, iznošenje vlastitog mišljenja za njih djeluje zastrašujuće ili uznemirujuće, piše Healthline.

Zašto izbjegavanje sukoba nije od pomoći?

Kada izbjegavamo i najmanje neslaganje, ugrožavamo svoje prave osjećaje i gomilamo frustraciju koja na kraju može negativno utjecati na naše zdravlje. Nervozno smijanje ili nanošenje lažnog osmijeha na lice umjesto priznavanja uznemirujućih emocija također može dovesti do osjećaja usamljenosti i depresije.

Izbjegavanje sukoba također utječe na naše odnose jer prekidamo svaku iskrenu komunikaciju s drugom osobom. Dok se izbjegavanje ponekad čini kao najbolji način rješavanja sukoba, dugoročno gledano, ono na kraju šteti našoj intimi. Zapravo, osobe koje vješto i konstantno izbjegavaju sukobe rijetko uspostavljaju trajne prijateljske ili ljubavne odnose.

3 savjeta u nastavku mogu vam pomoći odlučnije se nositi s problemima koje sukobi izazivaju u vama.

1. Preoblikujte značenje sukoba

Neslaganje s nekim ne znači nužno "borbu". Imajte na umu da se u situacijama kada se s nekim ne slažete, ne radi o okrivljavanju druge osobe ili dokazivanju tko je u pravu, a tko u krivu u određenoj situaciji. 

Rješavanje sukoba znači zauzimati se za sebe i komunicirati kada se osjećate ljutito ili frustrirano. Također se radi o tome da se problematični problemi rješavaju kako se ne bi ponovili u budućnosti.

2. Napravite plan

Postavljanje plana prije suočavanja s nekim može vam pomoći osjećati se spremnije u određenom trenutku. Uvježbajte sažete točke koje biste željeli prenijeti prijatelju ili drugoj osobi s kojim imate razmirice kako biste se osjećali samouvjereno kada im se obraćate.

Jasno definirajte što biste željeli riješiti prije sukoba pa zapišite pripremljene i činjenične odgovore koje ćete koristiti po potrebi.

3. Koristite svoja osjetila za brzo oslobađanje od stresa

Ostanite smireni u uznemirujućoj situaciji usredotočujući se i oslanjajući na svoj senzorski alat: vid, zvuk, dodir, okus i miris. To će vam omogućiti ostati opuštenima i kontrolirate se tijekom napetih trenutaka.

Ako ste vizualni tip osobe, možete se osloboditi stresa zatvaranjem očiju i zamišljanjem umirujućih slika. Slično tome, ako vas više tješe mirisi, možete imati pri ruci eterično ulje koje ćete nakratko udahnuti kada se osjećate tjeskobno.