Postavljanje osobnih granica ključno je za održavanje mentalnog blagostanja i ispunjenog života. Psihologija podržava ideju da postoje određeni aspekti našeg života za koje nikome ne dugujemo objašnjenje.

Prema psiholozima, apsolutno se ne morate opravdavati drugima za ovih 7 stvari. Evo o čemu je točno riječ.

1. Za svoje vrijednosti i uvjerenja

Ostati vjeran svojim vrijednostima i uvjerenjima bitno je za održavanje snažnog osjećaja sebe. Autonomija, odnosno sposobnost donošenja odluka na temelju vlastitih načela, igra značajnu ulogu u mentalnom blagostanju. Bez obzira jesu li vaše vrijednosti ukorijenjene u vjeri, politici ili etici, možete ih se držati bez osjećaja obveze objašnjavati ih ili braniti pred drugima.

2. Za svoje životne izbore i odluke

Vi ste arhitekt svog života i vaši bi se izbori trebali temeljiti na vlastitim ciljevima i težnjama. Teorija samoodređenja sugerira da će pojedinci vjerojatnije napredovati kada kontroliraju svoj životni put. Bilo da se radi o karijeri, vezama ili načinu života, nikome ne dugujete objašnjenje svojih odluka.

3. Za prošla iskustva i traume

Prošla iskustva i traume duboko su osobne prirode i njihov utjecaj na mentalno zdravlje može biti značajan. Ta iskustva možete podijeliti ili zadržati u privatnosti i nikome ne dugujete objašnjenje svoje odluke. Bilo da se radi o događajima iz djetinjstva ili prošlim vezama, vaša je povijest vaša vlastita i možete je obraditi na svoj način.

4. Za "ne" kada treba reći "ne"

Često postoji previše stvari za koje smatramo da bismo ih trebali učiniti, a u stvarnosti ne moramo. Doći do točke u kojoj možemo lako vidjeti razliku velika je prekretnica za život pozitivnim životom. Dopustite si reći "ne" bez osjećaja krivnje.

5. Za isprike

Ako stvarno želite nešto učiniti, naći ćete način. Ako ne, naći ćete izgovor. Čak je i mali napor beskrajno produktivniji od velikog, dojmljivog govora. Prestanite svaku prepreku doživljavati kao ispriku i počnite na te prepreke gledati kao na stvaranje puta do onoga što želite postići.

6. Za činjenicu da ne tražite potvrdu drugih

Neki vas ljudi nikada neće cijeniti. Ne gubite vječnost pitajući se zašto. Ne trebaju vas potvrditi drugi, jer već ste vrijedni! Svatko će vas vidjeti drugačije, i to je u redu. Cijenite one koji vas uzdižu i nastavite raditi ono što znate da morate.

7. Za ljubav prema sebi

Da, volite druge, ali pritom ne zaboravite sebe. Naučite cijeniti sebe, što znači: borite se za svoju ljubav, sreću i duševni mir. Gledajte na sebe kao jedinstvenu i neponovljivu osobu koja čini pravu promjenu u svijetu samo svojim postojanjem.

Izvor: Sensa.mondo.rs