Zaustavljena energija u srčanom meridijanu

Problemi s izlascima iz sigurne zone, u izražavanju suprotnoga stava, kao i potreba da udovoljite svima oko sebe te otac sa sličnim problemima, svi oni nose zajednički nazivnik – blokiran srčani meridijan. Razlog zbog kojeg je nastupila blokada u srčanom meridijanu, osim energetske „građe“ vašeg tijela i stresa zbog smrti roditelja, može biti u činjenici da ste to naslijedili od oca.

Naime, odrastajući uz njega, osim što ste oponašali njegov način komunikacije, vaše je tijelo preslikavalo i njegovu energetsku sliku. Kako nije komunicirao o problemima koje je osjećao, njegovo se tijelo moralo boriti s velikom količinom zaustavljene energije u srčanom, odnosno – kako ga još neki nazivaju – komunikacijskom meridijanu.

Ta energija vatre koja se zadržavala počela je „otvrdnjavati“ kako je on stario i nakupljati se u njegovu meridijanu srca, slično kao što se plak zadržava na stijenkama naših arterija. I baš kao što plak onemogućava pravilnu funkciju arterija i može dovesti do kompletnog začepljenja, tako i zadržana potrošena ili negativna energija dovodi do blokade srčanog meridijana. Na vanjskoj razini to izgleda kao nezainteresiranost, manjak komunikacijskih vještina i nevoljnost da se osoba pozabavi negativnim u odnosima.

Reći "ne"

Tjelesne su manifestacije spomenute blokade lupanje srca, znojenje i osjećaj pritiska u srčanom predjelu s obzirom na to da začepljeni meridijan, koji inače opskrbljuje taj dio tijela energijom, više to ne čini ili čini sporadično. Pri svakom većem stresu – kao što su nastupi, ali i situacije kada se moramo suprotstaviti svojim stavom i izreći istinu – naše tijelo treba veće količine energije i provodi ih, a smanjeni kapacitet meridijana uzrokuje spomenute boljke.

Činjenica da vas oduvijek privlači ples i da se njime aktivno bavite pokazuje da vam energija vatre odgovara i da plesom izvrsno izražavate svoje ideje. Dobro je što ste prepoznali taj svoj potencijal i iskoristili ga s obzirom na to da bavljenje plesom jača energiju vatre u našem tijelu i pomaže da „provjetrimo“ svoj srčani meridijan. Pa ipak, nije dobro imati ni velik kontrast u životu – s jedne strane snažno poticati i jačati svoj srčani meridijan i vatru, a s druge tu energiju obuzdavati i kočiti u privatnom životu. Vaš strah od bolesti i fizički problemi u situacijama kad morate reći „ne“ zapravo su glas vaše intuicije koja vam sugerira da se trebate pozabaviti i tim dijelom sebe u kojem ne briljirate.

Drevna vježba

Situacije javnih nastupa riješit ćete jednostavno ako se počnete baviti nekom meditacijom ili relaksacijom jer ćete tako ojačati svoj cjelokupni energetski sustav. A kad osjetite da vas hvataju simptomi koje ste opisali, sjetite se da je to blokada u srčanom meridijanu koju morate „propuhati“. Duboko udahnite, polako ispuštajte zrak na usta pokušavajući izgovoriti trajno slovo „h“ duboko iz ošita (nešto kao khhhhhhhhh) – to je jedna drevna vježba iz qi gonga za izbacivanje suviška vatre koja se zadržala u gornjem dijelu našega tijela.

Strah koji dolazi iz tih situacija prisutan je samo zato što su to područja koja još niste osvojili. Zato vam savjetujem da vizualizirate svoje srce i da se zapitate želite li i dalje govoriti neistinu te tako nastaviti blokirati svoju enormnu vatru ili pronaći način i izreći svoj stav. Možda se vaš stav ljudima neće svidjeti, no kad jednom otkrijete čudo govorenja istine i dovedete ga u svoj život, vidjet ćete da ništa drugo nije toliko vrijedno koliko istina i osjećaj sreće kojim nas ona ispunjava.