Od 16. do 25. godine života:

Romantična faza

Buđenje seksualnosti. U ovoj fazi nisu važni samo pokušaji i isprobavanje novog, već psihička dimenzija spolnosti. Intenziviraju se osjeti i osjećaji, veoma važni za žensku seksualnost. U ovoj životnoj dobi naglašen je osjećaj za romantiku. Gotovo svaka mlada žena osjeća nestabilnost, zatječe se u situaciji kad mora naučiti nositi se sa snažnim osjećajima. Idealan seks u ovoj je dobi i dalje samo u fazi mašte.

Važna psihička komponenta ove dobi je i podvojenost između još vrlo živih sjećanja na djetinjstvo i aktualnog otkrivanja djevojke, odnosno mlade žene u sebi. Raste apetit za putenim životom, sve je protkano osjećajem pustolovnog, no s druge strane žena sanja o princu iz bajke, dakle, muškarcu koji joj daje sigurnost i beskrajno je voli.

Žena od 16. do 25. godine bori se sa silama koje slabo kontrolira, s nespretnošću, željom za pustolovinom, ali i protiv slike žene koju je stvorilo društvo ili njezina obitelj, odnosno majka. Ovo je veoma osjetljiva dob kojoj je teško pobjeći bez barem male traume. Vedra strana lijepih, mladih godina nudi, međutim, brojna otkrića – počinjemo se doživljavati kao privlačne, vrijedne osobe, spoznajemo da možemo i zavesti, počinjemo se prihvaćati i prepoznavati svoje stvarno ja.

žena seks
Profimedia žena seks
Od 26. do 38. godine života:

Kreativna faza

Razdoblje emocionalne stabilizacije, žena sve bolje prihvaća svoje tijelo, sada već zna intenzivno uživati u seksu, javlja se kreativnost. Žena se otvara vlastitome ja, ali i onome svoga partnera, nestaju strahovi.

Oko trideset pete godine mnoge žene počinju osjećati kucanje biološkog sata. Tada seks može imati ponajprije funkciju produženja vrste, a partner je onaj tko će to ostvariti. Postoje, međutim, i one koje nastavljaju ljubavni život bez podređivanja ulozi roditeljstva. Prođu li žene ovu fazu bez većih problema, nastupa osjećaj slobode i želje da žena udovolji sebi i svojim potrebama.

Tamna strana ove faze moguća su razočaranja seksom koji nije ispunio erotske potrebe. Javljaju se frustracije i nestrpljenje da sljedeći put sve ispadne bolje. Svijetla strana ovog razdoblja života očituje se u hrabrosti i odlučnosti. Žena se sada usuđuje poduzeti puno više, svoju unutarnju energiju zna usmjeriti na određeni cilj. Žena je u ovoj dobi zahtjevna, traži da joj se pruži ono za čim čezne. Radi se o zdravom načinu oblikovanja svoje stvarnosti.

Od 39. do 48. godine života:

Vrhunac užitka

Na pragu četrdesetih žene počinju gledati istini u lice. Pitaju se: kakav je moj odnos prema sebi, svojem tijelu, erotskim željama? Majčinstvo je neko vrijeme bilo na prvom mjestu, no sad se vraća želja. Nekima je to užitak, u drugih se budi nesigurnost. Došlo je razdoblje kad ponovno treba otkrivati svoj identitet. Ova dob nudi mudrost pa tako mnoge žene ponovno pronalaze put do svoga tijela, uravnoteženog odnosa prema seksualnosti, a usto se i odriču svih klišejiziranih slika sebe.

U seksualnom smislu nastupa opuštenost kakve prije nije bilo pa zamjetan postotak žena tek u četrdestima doživi prvi orgazam. U toj dobi žene u seksualnom odnosu slušaju sebe, obraćaju pozornost na svoje osjećaje. Otkrivaju i moć emocionalne komponente spolnog odnosa, ne prikrivaju je više. Tamna strana ovih godina je moguća pojava prvih simptoma menopauze koja simbolički govori da zrelost kuca na vrata. Osjećaj ogorčenosti miješa se s melankoličnom čežnjom za mladosti.

Vedra strana ovih godina je svojevrsno prosvjetljenje. Snažno povezuju seksualnost s duhovnim vrijednostima, u žena se često javlja upravo ta težnja da u jedno spoje ljubav, seks i životnu energiju. U njima raste želja da istraže područje intenzivnih orgazama, a teže odnosu u čijem su središtu emocije. U ovoj životnoj dobi događa se trijumf volje za životom.

žena seks
Profimedia žena seks
Od 49. do 52. godine života:

Razdoblje propitivanja

Ovo je razdoblje kad žena uviđa da mora stvoriti psihičku bazu za godine koje dolaze. Okreće se sebi, a introspekcija se odvija najčešće u tri faze: žena propituje dosadašnja putena iskustva, pita se što je otkrila, što je namjerno zaobišla. Što joj se od svega najviše svidjelo. Potom slijedi faza razmatranja smisla partnerskih odnosa: je li se isplatila investicija u zajednički život? Čemu sam se nadala, što (ni)sam dobila? Želim li tako dalje? Treća faza introspekcije zapravo je potraga za aktualnim čežnjama.

Tamnu stranu ovih godina lako je predvidjeti: javlja se strah od starenja. Neke se žene s time veoma teško nose. Smatraju da više nisu poželjne. Neke posve gube libido, druge ga svode na već iskušano, na odrađivanje. Kad žena prođe ovu fazu žaljenja za prošlošću, nastupa vedra strana ovih godina: novo buđenje putenosti. Javlja se nova požuda i sasvim novi pogled na partnera.

Od 53. do 57. godine života:

Borba s orkanom

Kad ozbiljno koraknemo u pedesete, podiže se duhovni i tjelesni orkan! Promjene su opsežne: nestaje menstruacije, libido opada, obuzimaju nas valovi vrućine, hvata nas panika, tjeskoba, razdražljivost – nezgodni simptomi koje mnoge žene vežu uz nestanak požude. Međutim, one koje se upuste u borbu "na sve ili ništa", imaju dobre izglede pobijediti. Te žene neće osjetiti samo hormonsku neravnotežu svojih godina, već i puteno zadovoljstvo, lakoću i vrhunski erotski užitak.

Jedina stvar koju žena u ovoj dobi mora shvatiti jest da nikome ništa ne mora dokazivati! Povratka u mladost nema, no svakako treba uvidjeti da padu libida uvelike kumuje upravo stav da je sada sve gotovo. Ako ne potone u takvo mračnjaštvo i naprosto odluči dalje živjeti, istraživati, prevladati ograničenja, vlastita i nametnuta, otpustiti kočnice, seksualni život u pedesetima bit će ulazak u sasvim novi život, u otkrivanje novog ja.

Nakon 57. godine života:

Seksi starost

Starost nije uvijek ugodna. Boli nas ponešto, dogodi se da kliznemo u depresiju, izolaciju, mračnjaštvo... No dokazano je da su orgazmi mogući i u visokoj starosti. Ono što seks u poznijoj dobi razlikuje od onoga prijašnjih godina: sada je fokusiranost samo na zadovoljstvu, bez psihoigrica s partnerom ili bilo kakvih drugih emotivnih zavrzlama. Ako smo zadržali veseo duh i pronašli kvalitetnog partnera, seks će nam i u poznijoj dobi pružati zadovoljstvo. Žena je do ovih godina već shvatila da je cjelovito i moćno biće koje vlada sobom i svojim tijelom te da mnogo toga ovisi o stanju njezina duha. Ona je vladarica svoga putenoga života i sama ga uzdiže i ruši. Ženina seksualna moć skrivena je u njoj samoj.