Ljutnja je opasna, treba je potisnuti

Potiskivanje osjećaja najčešće nema smisla jer emocionalna energija, tj. sve fiziološke promjene koje prate ljutnju, u tom slučaju ostaju u tijelu kao neupotrebljiv višak i s vremenom mogu uzrokovati zdravstvene i psihosomatske probleme. Ljutnju, međutim, treba naučiti izražavati na prihvatljiv način.

Ne treba zadržavati bijes, to nije zdravo

Nekontrolirano izražavanje ljutnje vrlo često je jednako štetno kao i potiskivanje i može stvoriti probleme u socijalnim odnosima – kako na poslu, tako i u obitelji. Ispadi bijesa ništa ne rješavaju, nego samo hrane dodatnu ljutnju i tako stvaraju začarani krug.

U jednom japanskom poduzeću su, uočivši negativne učinke ljutnje i agresivnog ponašanja na posao, kao preventivnu mjeru za radnike opremili prostoriju s debelim spužvastim zidovima, gdje su zaposlenici izražavali bijes udarajući šakama po vrećama i zidovima. Nakon godinu dana napravljena je ponovna procjena učestalosti agresivnog ponašanja i pokazalo se da nije došlo do smanjenja.

Navedeni postupak vjerojatno je bio koristan za zdravlje pojedinaca, jer je smanjeno gomilanje negativnih posljedica stresa u organizmu, no za promjenu radne klime nije dovoljno „ventilirati“ ljutnju, potrebno je naučiti zdravije načine komunikacije i reagiranja.

Ljutnju ne možemo kontrolirati

Istina je da ponekad ne možemo kontrolirati situaciju u kojoj se nađemo, ni osjećaje koji se u nama bude, no uvijek imamo mogućnost kontrolirati svoje ponašanje, tj. izabrati kako ćemo izraziti ljutnju. Možemo svoju ljutnju izraziti na zdrav način, bez fizičkog ili verbalnog napadanja druge osobe.

Emocionalne reakcije često su potaknute nesvjesnim procesima, a ponašanje podliježe našoj svjesnoj odluci. Čak i osobe koje brzo planu mogu naučiti kontrolirati svoju ljutnju i izraziti je bez povređivanja drugih, što će rezultirati time da se bolje osjećaju i povećati vjerojatnost da će njihove potrebe biti zadovoljene.

Nosite se s ljutnjom konstruktivno