Bez različitih uređaja kao sredstava za rad i komunikaciju život je danas praktično nezamisliv. "No kad smo neprestano 'prikopčani', nismo povezani s onim što je važno, a što za vas može biti bilo što, od smislena posla do okruženja, voljenih osoba, mira, radosti, uzbuđenja, ljubavi", kaže Margarita Tartakovsky, autorica tekstova o mentalnom zdravlju i psihologiji. Kad se redovito "iskapčamo" od svojih uređaja, ponovno se spajamo sa svojim životima, ističe. Za osviješteno korištenje tehnologijom tako da ono ima zdrave granice preporučuje sljedeće:

  • Stvorite zone – i prostorne i vremenske – bez uporabe tehničkih uređaja. Primjerice, odredite da nećete mobitel nositi u spavaću sobu niti ga imati pri ruci tijekom večere. Isto tako možete se dogovoriti sami sa sobom da poslije 18 sati nećete provjeravati "što je novo" na društvenim mrežama kako biste se društvenim vezama mogli posvetiti "uživo".
  • Kad radite, mobitel stavite u ladicu. Ne bude li vam pred nosom, neće vam padati na pamet da svaki čas pogledavate na njega.
  • Razmislite o tome kakva bi vam mogla biti jutra i večeri da vam prva, odnosno zadnja stvar u danu nije mobitel, bezumno scrollanje, odnosno provjeravanje e-maila. Što biste radili? Za što biste imali vremena? U čemu biste uživali? Što u tom novopronađenom vremenu željno očekujete?
  • Promislite o tome što biste osobno postigli da niste toliko "prikopčani" na svoje tehničke uređaje. Napravite popis, ako vam to pomaže.
  • Svaki dan osigurajte 15 do 30 "mirnih" minuta tijekom koji možete biti u tišini, sa svojim mislima i osjećajima, ili možda slušati umirujuću glazbu. Možete i slušati vođenu meditaciju ili pak zapisivati svoje misli. Ili pak možete izaći i slušati zvukove oko sebe i gledati u nebo.
  • Napravite raspored kada ćete ići na internet (umjesto da radite između dva "zirkanja"). U svojoj knjizi Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World Cal Newport savjetuje da u blok zapišemo kad nam je sljedeći put dopušteno ići na internet te ga držimo kraj kompjutora. "Dok ne dođe to vrijeme, apsolutno nije dopušteno bilo kakvo spajanje na internet", ističe Newport.
  • Svaki dan napravite nešto "svojim rukama" – a da to nije dodirivanje touchscreena, nego stvari kao što je spravljanje objeda, pisanje pisma i/ili dnevnika, šivenje, pravljenje kolaža, igranje plastelinom… Takvo što uzemljuje i zaokuplja pozornost.