'Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra!', poznata je izreka koju su nas učili od malih nogu, ali kada smo došli na fakultet ili na posao, nekako sve češće najteže zadatke i poslove ostavljamo za kasnije. Trebate li se prisiliti da nešto uradite, britanski trener za produktivnost i autor uspješnice How To Be A Productivity Ninja, Graham Allcott kaže da je dovoljno da se zadatku posvetimo pet minuta. „Pet minuta rada na nekom zadatku dovoljno je da ga pojednostavnimo i da poteče bujica ideja i planova“, kaže Allcott. „Tada sami sebe motiviramo, što je ključno jer motivacija prati akciju a ne obrnuto.“ Ovo su njegovi savjeti kako povećati produktivnost i obaviti sve obaveze, pa i one najzamornije:

1. Postavite rokove. Točan datum i vrijeme do kada nešto trebate obaviti smanjuje odugovlačenje.
2. Napravite popis završenih poslova umjesto onih koje treba obaviti. Na popis dodajte svaki zadatak koji ste tijekom dana obavili, ma kako se malen činio. „To će vam dati 'injekciju' dopamina svaki put kada nešto zapišete i otpišete s mentalnog popisa obaveza, a to će potaknuti želju da završite što više obaveza“, kaže Graham.
3. Budite specifični. Ako pak volite pisati što morate obaviti, onda u tome budite vrlo precizni. Nemojte primjerice napisati 'očistiti tavan' koji je prekrcan starim namještajem, već napišite 'naručiti odvoz glomaznog otpada'.
4. Odredite 'moćni sat'. U svom dnevnom rasporedu točno odredite sat vremena za bavljenje nekom posebno važnom zadaćom. Time ćete spriječiti mentalnu petlju misli (npr. stvarno moram danas obaviti...) koja vas usporava i smanjuje koncentraciju dok se bavite s drugim stvarima.
5. Budite nesavršeni. Izbjegavajte perfekcionizam po svaku cijenu jer je generalno gubitak dragocjenog vremena i može ozbiljno ugušiti vašu pokretačku silu i želju za djelovanjem. Radije se zadovoljite 'dovoljno dobrim'.