Mnoge mlade moderne žene seks smatraju sredstvom kojim dobivaju potvrdu da su poželjne, snagu, mjesto u društvu, popularnost. Seks je postao sredstvo koje opravdava cilj.

S druge strane konzervativnije žene, kojih je u našem društvu i dalje mnogo, seks često doživljavaju kao dužnost, kao jamstvo da neće biti ostavljene dok zadovoljavaju tuđe potrebe. Ponekad smatraju da nešto s njima nije u redu jer ne osjećaju spolnu želju, no nastavljaju onako kako smatraju ispravnim. No i jedno i drugo ponašanje ostavlja ožiljke. Tomu svjedoči i seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, otkrivajući kako većina njezinih klijentica koja ima neku seksualnu smetnju otkriva da čini nešto protiv svojeg tijela, protiv sebe.

Tri najčešća problema

"Mnoge žene zapravo ne poznaju sebe, čak ne poznaju vlastito tijelo. Iz toga nastaju seksualni problemi jer, umjesto da istraži vlastitu seksualnost, žena pristaje na ono što misli da je uobičajeno, da je potrebno, često kopirajući odnose iz kojih je učila, prije svega roditeljski. Ne poštujući sebe i svoje potrebe, nelagodu duboko potiskuje, a ona se nerijetko manifestira na tijelu nekom smetnjom koju ne može kontrolirati. Tri najčešća problema zbog kojih klijentice dolaze na savjetovanje su smanjenje seksualne želje, smetnje orgazma i bolni odnosi.

Upravo ti problemi čine ljude ekstremno ranjivima. Budući da je riječ o samoj srži njihove intime, često se ti problemi preuveličavaju i stavljaju u središte pozornosti, čime izazivaju još više boli. No važno je reći kako ima pomoći. Nekada me doista začuđuje kako je ženama malo potrebno da se oslobode", kaže terapeutkinja dodajući kako već i sami problemi ponekad pokazuju da se njihovi uzroci nalaze negdje drugdje, a ne u samome seksu. Žene koje imaju problema sa seksom ponekad imaju majke koje su preživjele neko neugodno iskustvo ili bolesti vezane uz spolne organe. Također, ako je majka živjela u braku gdje je negirala sebe i takva odgajala kćer, kći će svakako barem dio toga preslikati u svoj život. Važno je to osvijestiti.

Iscijeliti mamu u sebi

"Sve više svjedočim činjenici da neriješene odnose s roditeljima rješavamo kroz odnose s partnerima. Jedna je klijentica, na koju je majka neprekidno vikala u mladosti, poslije u životu nepogrešivo pronalazila partnere koji su na nju vikali. Odjednom je shvatila da u vezama neprestano pokušava razriješiti taj primarni odnos i upravo se s tim uvidom otvorio prostor da netko drukčiji uđe u njezin život.

Došao je novi muškarac, a zajedno s njim i nova kvaliteta odnosa, prije svega nje same prema sebi, a problemi s policističnim jajnicima koji su je pratili naprosto su nestali. Upravo je to primjer kako se mnogi potisnuti problemi mogu manifestirati ondje gdje im nije mjesto, bilo da je riječ o spolnom ili kojem drugom području života", objašnjava Nataša Barollin Belić.PageBreak

tantra3
Shutterstock tantra3
Seksualna pravila

Istinska seksualna sloboda znači mogućnost da istražite i definirate vlastite seksualne izbore, slobodni od kulturološkog utjecaja ili utjecaja okoline. Danas doista postoji širok seksualni izbor, no to ne znači da morate nakrcati tanjur sa svime što je u ponudi. Treba duboko preispitati vlastite ukuse. Valja uzeti onoliko koliko želite ili nimalo ako niste gladni.

Mnoge žene u tom procesu mogu otkriti da uopće ne znaju što im odgovara, da ne poznaju sebe. To znači da trebamo otkriti koji su nas mitovi oblikovali, što smo preuzeli od roditelja i okoline i počeli bez razmišljanja smatrati svojim te nas to sad vodi kroz život. Što je od svega što vjerujemo da je istina zaista istina – naša istina. Jer nešto što je istina za drugoga ne mora biti istina za mene.

Seksualni izbor, uz ostalo, ovisi o vašoj jedinstvenoj kombinaciji razine libida, emocionalnog ustroja i životnih iskustava. Fizičke, emocionalne, duhovne potrebe razlikuju se od osobe do osobe, pa se to odražava i na seksualnost. Pravila za seks ne bi trebala biti temeljena na moralu, kako je to bilo u prošlosti, sugerirajući da je određeni seks dobar, pošten i primjeren, a drugi sramotan i pogrešan. No to ne znači da je za svakoga svaki seks prihvatljiv i dobar. I dok je osnovno pravilo da ne smijete povrijediti drugoga u toj igri, još je važnije da ne smijete povrijediti sebe. Ako vaši spolni izbori smanjuju vašu dobrobit, oni jednostavno nisu dobri za vas.

Onako kako ja želim

Dopustite si da stanete i pogledate na svoj seksualni život, što vas motivira, što vas priječi, na što se oslanjate u svojim odabirima, idete li prema nečemu ili od nečega bježite. Svi smo mi različiti, stoga vodite računa o tome da vaš spolni život reflektira vašu individualnost. Neka vas ne zanesu stajališta poput "moram zadržati muškarca" ili "učinit ću ono što je moderno".

Zamislite da se pravi muškarac i prihvaćanje već dogodilo. Kakav biste onda spolni život odabrali? Kakva bi spolnost reflektirala vašu ljubav prema sebi? Kakvo spolno ponašanje bi bilo veličalo vaše tijelo? Kakvo bi pridonijelo vašoj senzualnosti i intimnosti, najprije sa samima sobom, a onda i s partnerom? Ne možete li pronaći sami odgovore na ova pitanja, nije na odmet porazgovarati sa seksualnim terapeutom. Nataša Barolin Belić upozorava da onoliko koliko se uvažavate u drugim područjima života, toliko ćete radosti i užitka osjećati i u seksu. Stoga jednom tjedno odvojite "sat u miru" za sebe.

"U samoći se zapitajte kakvi su vam bili kontakti proteklih dana, koliko zadovoljstva ste si pružili, koliko ste pazili na sebe, koliko se uvažavali. Zapitajte se što želite i što volite, a što radite da biste udovoljili drugima. Kompromisi nisu nužno loši, no ako njima prelazite preko sebe, to će se zasigurno odraziti i na vaš spolni život", zaključuje Barolin Belić.

Knjige koje će vam pomoći

Želite li produbiti znanje o ovoj temi i razviti svoja seksualna pravila i kriterije, predlažemo sljedeće knjige:
Pepper Schwartz: Sve što znate o ljubavi i seksu pogrešno je
Christiane Northrup: Žensko tijelo, ženska mudrost
Julia R. Heiman, Joseph LoPiccolo: Kako doživjeti orgazam i naučiti uživati u seksu
Natalie Angier: Žena – Intimna geografija
Christiane Northrup: Mudrost menopauze