Pretjerani apetit ili gubitak teka

Poremećaji prehrane događaju se najčešće u stresnim situacijama. Neki ljudi reagiraju na stres tako što posežu za hranom kao nekom vrstom utjehe, a drugi toliko izgube osjećaj gladi da zaborave jesti, često ne pridajući tome važnost. Čujem razmišljanja kao što je: „A ionako previše jedem, neće mi škoditi da koji obrok preskočim.“ Nerijetko pritom ljudi ne uviđaju da svaki preskočeni obrok ima puno šire posljedice nego samo smanjena količina unesenih kalorija.

Sjetimo se vrlo važne činjenice: naše tijelo treba hranu da bi ispravno funkcioniralo. Poplava različitih i često oprečnih informacija iz medija nas zbunjuje. Jedna od zabluda koju čujem jest općenit, iz konteksta izvađen stav da je post dobar. A onda čujem u nastavku da su taj klijent ili klijentica preskočili doručak jer to je, valjda, taj post i on će ih pročistiti do podneva od loše večere.

Ničeg previše, ničeg premalo

Pritom se zaboravlja da post nije nešto što treba olako shvaćati. Post se spominje u različitim tradicijama, ali nigdje, ama baš nigdje se ne navodi da se tijekom posta hoda okolo, obavljaju poslovi i biva pod stresom, već je redovito praćen meditacijama, osamom, retrospekcijom te otpuštanjem starih emocija i misli.

Prema starokineskoj metafizici i filozofiji, među stupovima dugovječnosti su umjerenost i redovitost. Ničeg previše, ničeg premalo – i to redovito, u hrani, emocijama, ljubavi, poslu pa nam, s tog stajališta, post i nije potreban.

Hranjenje - energija zemlje

Tradicionalna kineska medicina (TCM) izuzetno je stara, no po mnogočemu vrlo primjenjiva na sadašnje doba i naše (loše) navike. Poremećaj hranjenja u njoj se opisuje kao disbalans energetskog sustava želuca i slezene koji napaja energija Zemlje.

To nije energija planeta Zemlje iako se u TCM-u opisuje kao vrsta energije koja, kad je uravnotežena u našim meridijanima, tvori osobu koja je prizemljena i centrirana, stabilnih misli i emocija. Osoba koja je zabrinuta, opsesivno razmišlja i previše analizira – bilo sama sebe, bilo različite podatke zbog prirode svog posla – ima sve značajke oslabljene energije elementa Zemlje.

Sustav slezena/želudac

Naime, sustav slezena/želudac prvi je u našem unutarnjem hranidbenom lancu, kako u fizičkoj formi hrane, tako i u obliku spektra emocija kojima se svakodnevno hranimo. Svojim načinom života slabimo taj sustav jer ga hranimo negativnim emocijama, bez obzira na to je li riječ o negativnim emocijama uzrokovanim problemima u vezi ili pak emocijama povezanim s izazovima na poslu.

Tada nas taj sustav ne može više kvalitetno prehranjivati i dio nas pokušava to nadoknaditi time što uzima više hrane, a ostali instinktivno odbijaju hranu, čekajući da taj sustav ojača. No, pritom ulazimo u zatvoren ciklus u kojem ne primamo ni hranu, ni kvalitetne emocije. Da bismo ozdravili, trebamo i jedno i drugo!

PageBreak

žena hrana
Profimedia žena hrana
Ne zanemarujte emocije

Kad se susretnem sa slučajem poput vašeg, jasno mi je da su osobi emocije vrlo nisko na listi prioriteta. Vaš bi odgovor na to vjerojatno bio: „Ma, nije tako, pa ja sam vrlo emotivna osoba!“ No upitajte se što učinite sa svim lošim emocijama kad ujutro ustanete i krenete na posao. Potisnete li ih i dignute glave spremno krenete u još jedan dan u kojem je posao na prvome mjestu? Potisnute emocije oslabljuju vaš probavni sustav koji će i taj dan odbiti hranu.

Da biste izašli iz tog začaranog kruga – u vašem je slučaju riječ o mršavljenju, netko drugi iz istog razloga, pak, dobiva na težini – TCM naglašava važnost uravnoteženja svih oblika hranjenja. Kao prvo, ne zanemarujte svoje emocije. One vam nešto govore. Negativno doživljavanje izazovnih situacija samo znači da niste na adekvatan način dali tijelu, umu i duši da probave novonastale situacije.

Pitanja na koja morate odgovoriti

Postavite si neka od ovih pitanja: Prolazite li kroz emotivno zahtjevne situacije sami? Jeste li jedna od onih koji vjeruju da sve odgovore već imamo u sebi; mislite li da biste sami nekako trebali imati rješenja za sve što vas pogađa u životu? Gurate li dalje nadajući se da ćete se jednog dana ničim izazvani početi osjećati bolje?

Odgovorite li i na jedno od ovih pitanja potvrdno, mogu vam reći da ste na težem putu učenja. Da ne biste išli njime, od danas počnite provoditi sljedeće korake. Nađite se s nekim tko vam je drag, tko vas voli i podržava. Nahranite dušu lijepim susretom, laganijim temama. Obećajte si barem jedan takav trenutak u danu, svaki dan. Izađite u prirodu – bez obzira na to kakve su vremenske prilike, priroda ima fenomenalan učinak na opuštanje tijela. Opuštajući trenuci uravnotežit će probavni sustav i pripremiti ga za prihvaćanje hrane.

Prihvaćanje hrane

Planirajte obroke. Nazovite prijatelja/icu koji vole jesti ili kuhati i pitajte za savjet što on/a jede. Idealno bi bilo da neke od obroka pojedete s njima. Družite se i ponovo zavolite hranu. Neke od namirnica izazvat će napuhnutost jer će, baš kao kad bebi uvodimo nove namirnice u prehranu, i vašem tijelu one biti novost. Birajte hranu koja nije industrijski prerađena. Radije pojedite zdjelicu riže, prosa ili heljde s malo kuhane piletine i povrća iz juhe nego jelo iz dostave.

Jedite toplu hranu – u početku, dok energija probave ne ojača, nemojte jesti puno sirovog (salate i dr.). I, na kraju, veselite se i družite, a vaše će tijelo početi prihvaćati hranu čineći vas snažnijom i spremnijom da budete zdraviji i uspješniji no ikad prije!