Postoje razni recepti za prirodna gnojiva, a ako uzgajate i volite biljke, vjerojatno ste neke od njih već isprobali. Najpopularnija je prihrana s korom banane, kao i s ljuskama jajeta, dok se orhideja prihranjuje otopinom od riže.

Pored zalijevanja, presađivanja i puno ljubavi, našim biljkama je s vremena na vrijeme potrebna prihrana, bilo da je riječ o sobnom cvijeću ili biljkama koje imate na terasi ili dvorištu. Donosimo vam jednostavan trik sa samo jednim sastojkom - ricinusovim uljem!

Ricinusovo ulje često koristimo za njegu kose, a svoju sjajnu primjenu ima i u vrtlarstvu. Daje biljci hranljive materije, potiče cvjetanje, a iskusni vrtlari ističu da je ovakva prihrana odlična i kada se već pojave pupoljci, jer onda cvjetovi mogu biti bujniji i duže će trajati.

Potrebno je u litru vode koja je odstajala u boci nekoliko dana dodati samo jednu žličicu ricinusovog ulja. Nakon toga protresite bocu i odmah nakon mućkanja zalijte biljke s ovom vodom. Ako biljka cvjeta jednom godišnje, dovoljna je jedna takva prihrana. Ako biljka cvjeta stalno, potrebno ju je prihranjivati jednom mjesečno.